Volledig scherm
© De Gelderlander

'Het was een pijnlijk aanzicht, mijn auto stond in lichterlaaie'

EDE - "Het was een pijnlijk aanzicht, mijn auto stond in lichterlaaie. Ik kon er helaas niks meer aan doen. Eén auto is gespaard gebleven, omdat de buurman hem nog kon wegzetten." De 24-jarige Laura uit Ede is zichtbaar aangeslagen. Haar grijze Fiat panda ging zaterdagmorgen in vlammen op in de Edese wijk Veldhuizen. Brandstichting, vermoedt de politie.

Laura gebruikte haar auto om naar haar werk in Utrecht te gaan. "Maar nu moet ik met het openbaar vervoer."

Familie
Ook Kees (48) en Sija (47) de Jong raakten hun enige auto kwijt. Lastig, want nu moet Kees elke dag met de fiets naar zijn werk in Barneveld. Erger vinden ze dat het moeilijker wordt om hun ouders te bezoeken die 80 kilometer verderop wonen. "Familiebezoek wordt een stuk lastiger." Een andere auto kopen zit er financieel niet in.

Saamhorigheid
Ze willen niet alleen naar de narigheid van de brand kijken. Het heeft ook wat goeds opgeleverd. "De saamhorigheid in de buurt was opvallend", zegt Sija. "Buren zeiden: 'Als je een auto nodig hebt, kom je maar.' Zo gaaf!"

Brandstichting
Wie er verantwoordelijk is voor de brandstichting, is nog onduidelijk. Het is al enige tijd onrustig in de Edese wijk. De afgelopen dagen zijn er meerdere auto's in brand gestoken. Ook werd er brand gesticht bij winkelcentrum De Lindenhorst en zijn hulpverleners belaagd en met stenen bekogeld. Om de overlast tegen te gaan heeft burgemeester Cees van der Knaap een samenscholingsverbod in een deel van de wijk Veldhuizen ingesteld.

De Vallei