Volledig scherm
Het day-after debat in Wageningen, daags na de verkiezingen: Dennis Gudden (links) luistert naar Lara de Brito, op de eerste rij kijken Mathilde Maijer (PvdA) en Peter de Haan (CU) toe. De zittende (geblesseerde) Rien Bor (Stadspartij) kijkt wat sip toe. © DG/Eric Wijnacker

Hoeveel wethouders krijgt Wageningen?

WAGENINGEN - Wageningen kent nu drie fulltime wethouders (GL, D66 en Stadspartij) maar hoe gaat dat worden als GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie erin slagen om de door hen gewenste coalitie te vormen?

Dat aantal wordt de komende tijd in het openbaar besproken, zo spraken de partijen donderdagavond in hun eerste overleg af. De PvdA had dat liever in beslotenheid overlegd, maar ging uiteindelijk mee met de wens van D66, CU en GL. Het lijkt op voorhand zeker dat Lara de Brito (GroenLinks, 6 raadszetels) en Dennis Gudden (D66, 5 zetels) fulltime verder gaan, maar hoe gaat dat met de beoogde nieuwe wethouders van PvdA (2 zetels) en CU (1 zetel)? Verdelen zij de huidige wethouderszetel van Han ter Maat (Stadspartij) gelijkwaardig, of krijgt de PvdA iets meer uren dan de CU? Of besluit de nieuwe coalitie om het huidige aantal formatieplaatsen voor de wethouders (nu 3,0) uit te breiden? Dat wordt de komende weken in het openbaar besproken. Maar niet de namen en ook niet de portefeuilleverdeling, zo is afgesproken.

Klimaatneutraal

Tijdens het eerste overleg werd overeenstemming bereikt over de onderwerpen die de revue gaan passeren. D66 vroeg extra aandacht voor de economie, PvdA wil Rondje Campus graag loskoppelen van het onderwerp natuur en landschap en bespreken bij de economische onderwerpen. Ook ontstond discussie over het uitgesproken verlangen van GroenLinks om Wageningen in 2030 klimaatneutraal te laten zijn. Het zou best eens kunnen dat in het uiteindelijke coalitieakkoord daarvoor het nog steeds heel ambitieuze maar net iets minder vergaande woord energieneutraal gebruikt wordt. Al wil Erik-Jan Bijleveld (GroenLinks) Wageningen Klimaatneutraal 2030 niet op voorhand loslaten. En D66 op haar beurt wil niet op voorhand vastleggen dat de lokale lasten omhoog zullen gaan.

Formateur

Zaterdag om 10.00 uur wordt wederom in het openbaar verder gepraat door de vier beoogde coalitiepartijen. Dan onder leiding van de nieuwe formateur Henk Nijhof, oud-wethouder en oud-voorzitter van GroenLinks.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei