Volledig scherm
Liberation-virtual reality voor de Wageningse binnenstad tussen Stadsbrink en stadsgracht © Green Dino

Iedereen heeft al zin in het Wageningen van 2030

WAGENINGEN - Wandelen anno 2030 door de Wageningse binnenstad: langs de teruggekeerde stadsgracht en een nieuw overdekt busstation op de hoek Gerdesstraat/Bevrijdingssstraat/Stadsbrink.

Dat beeld kregen de bezoekers van de presentatie van een Virtual Reality-project van Tutku Yuksel en Marianna van de Broek voorgeschoteld in het stadhuis. Iedereen werd er enthousiast van. 

De twee uitgewerkte concepten, City of Liberation en City of Life Sciences,  kennen belangrijke overeenkomsten. Zo is op de plek waar nu de Basic Fit aan de Stadsbrink zit, het nieuwe overdekte busstation gedacht. Dit om de entree naar de binnenstad veel makkelijker te maken. Bezoekers hoeven niet meer de drukke Stadsbrink (N225) over te steken, dat wordt door stadsbezoekers echt als een grote barrière gevoeld. Een andere overeenkomst is dat het gedempte deel van de stadsgracht weer terugkeert in het straatbeeld, met terrasjes er omheen. Verder wordt er in beide concepten vanuit gegaan dat de winkelgalerij Stadsbrink, met bovenliggende appartementen, verdwijnt. Met name de metamorfose van de nu rommelig ogende parkeerplaats Gerdesstraat, waar een parkeergarage onder zou komen te liggen, werd zeer goed ontvangen. Net zoals het vrije zicht op de achterzijde van de katholieke kerk, die veel meer een blikvanger wordt.

Sloop

De aanwezige politici reageerde enthousiast, al zullen de kosten heel hoog zijn als het tot sloop van de flats en winkels zou komen. Met name de virtual reality-aanpak werd heel goed ontvangen. Omdat je als je er virtueel doorheen wandelt veel beter ervaart hoe het gaat worden. Daar kan geen maquette of plattegrond tegenop.

De initiatiefnemers hebben nu het stukje rond Stadsbrink en Stationsstraat in kaart gebracht; en hopen dat de gemeenteraad en provincie zo enthousiast zijn dat ze op de ingeslagen weg verder kunnen. De Wageningse Marieke Laméris is marketeer in de gemeente Ede. Ze wees op de Edese focus op Food en Veluwe, in haar ogen zeer succesvol.  

Keuzes

 Van den Broek en Yuksel zijn het met haar eens vinden dat Wageningen ook keuzes moet maken: ,,Dus zorg dat de stad de universiteit of de bevrijding, of een combinatie daarvan, ademt. Je moet meteen ervaren dat je in Wageningen bent als je in de binnenstad komt. Dus maak keuzes: als je als kleine stad blijft proberen om het iedereen naar de zin te maken maak je niemand blij.''

Quote

Als je het iedereen naar de zin wil maken maak je niemand blij

Tutku Yuksel, Wageningse plannenmaakster
Volledig scherm
Tutku Yuksel (links) stelt de Wageningse studenten voor die mee hebben gewerkt aan het Virtual Reality project. © DG/Eric Wijnacker
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei