Volledig scherm
Peter Schalk. © ANP/Robin van Lonkhuijsen

Informateur Schalk krijgt een tweede formateur naast zich

EDE - De snelheid die informateur Peter Schalk woensdag nog dacht te maken bij de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders, is compleet verdwenen. Donderdag bleek dat VVD, GroenLinks en GemeenteBelangen geen coalitie willen met de drie christelijke partijen: SGP, ChristenUnie en CDA.

Om uit de impasse te komen, stelde Jan-Pieter van der Schans (CDA) voor om een tweede informateur aan te stellen naast Schalk. Daar konden alle andere partijen mee leven. Wie dat moet worden is nog niet bekend.

Donderdag sprak Schalk (SGP) met de zes grootste partijen in Ede over de twee varianten die hij dinsdag als kansrijk inschatte. De eerste was een coalitie met de drie christelijke partijen en twee van de andere drie, de tweede een met twee christelijke partijen en de drie andere. 

Eindrapport

Vanavond zou hij met zijn eindrapport komen, maar dat liep anders. Aan het einde van de dag meldde de VVD dat zij niet wil meedoen aan een college met de drie christelijke partijen. GroenLinks voegde zich later bij dat standpunt. 

Dat veranderde volgens de informateur de situatie. Dat waren die partijen niet met hem eens. Immers, zij hadden altijd al gezegd voor een afspiegeling van de raad te zijn en dat was niet met de drie christelijke partijen. Tijdens de vergadering sloot GemeenteBelangen zich hierbij aan. Schalk constateerde naar aanleiding van zijn besprekingen dat SGP, CDA en ChristenUnie wel met elkaar in zee willen blijven gaan.

Nieuwe ronde

Daarom wil Schalk een nieuwe informatieronde ingaan. Hij wil daarbij zoeken naar programmatische overeenkomsten tussen de partijen die een coalitie willen vormen. Hij wil daarbij ook kijken of het mogelijk is om een college te vormen met vier of zes partijen (en net zoveel wethouders) als dat nodig is. De optie van vier partijen lijkt weinig voorstanders te kennen. De meeste partijen neigen naar vijf partijen. Maar eigenlijk niemand wil de coalitievorming laten stranden op het aantal partijen of wethouders.

Cora Otter (ChristenUnie) wees er nog eens op dat zij niet wil spreken van drie christelijke partijen. Zij noemde haar eigen partij links, SGP rechts en CDA een partij van het midden. Maar het toverwoord voor de nieuwe coalitie blijft balans, op alle vlakken. De puzzel blijft een ingewikkelde en of daar snel een bevredigend antwoord op komt is nog maar de vraag.

De informateur heeft gezegd dat hij zich de komende dagen gaat beraden op zijn positie. Hij heeft overigens wel brede steun om door te gaan, samen met een tweede informateur. Over dat laatste praten de partijen vrijdagochtend.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei