Volledig scherm
© Herman Stöver

Ingrid met peuter Femke per direct naar Australië: 'Ik ben in de steek gelaten'

AMERONGEN - Ingrid de Gelder vertrekt met spoed met haar dochter Femke (1) naar Australië. Dat heeft zij donderdagavond aan De Gelderlander laten weten.

,,Ik heb zelf contact gehad met de Officier van Justitie", vertelt zij. ,,Die heeft me laten weten dat Femke voor maandag 13.00 uur terug moet zijn in de regio van Brisbane. Ik heb tickets geboekt en garanties gekregen dat de vlucht geheim blijft. Ik ga er met Femke naartoe, en met mijn vader, om de eerste klappen op te vangen. De officier heeft hier na het zien van de tickets goedkeuring aan gegeven."

De Gelder bleef, na mishandeling door haar Australische man, tijdens een familiebezoek met haar dochter in Nederland. Na verschillende gerechtelijke procedures blijft de Nederlandse rechter erbij dat zij terug moet naar Australië. Alle juridische kwesties - bijvoorbeeld over de voogdij - moeten in het land van herkomst afgehandeld worden.

In de steek gelaten

Quote

Ik voldoe aan de eis door terug te gaan maar er is helemaal niets geregeld voor mijn terugkeer

Ingrid de Gelder

De Amerongse voelt zich danig in de steek gelaten door de autoriteiten. Die zouden moeten toezien op een veilige terugkeer van haar en Femke. Zeker gaat ze niet terug naar de vader. Voor hem geldt in Nederland een straatverbod vanwege het mishandelen van Ingrid. ,,Ik voldoe aan de eis door terug te gaan, maar er is helemaal niets geregeld voor mijn terugkeer. Er is geen contact geweest met de vader of tussen de advocaten. Eerdere toezeggingen van de kinderbescherming dat ik niet gescheiden zou worden van Femke, dat ik opvang zou krijgen: bed, bad en brood, hebben ze allemaal laten vallen. Ik heb alles zelf moeten doen."

Safehouse

Waar ze precies heengaat, weet ze niet. ,,Ik kan een paar nachten in een hotel verblijven dankzij een organisatie voor slachtoffers van huiselijk geweld. Ik heb geen idee waar; ik word opgehaald en ergens gedropt. Ik hoop dat ik daarna in een safehouse terecht kan, maar ik weet het niet."

Vragen

Ondertussen komen vrienden, familie en kennissen aan om te kijken of zij kunnen helpen. Omdat ze de kosten voor de gerechtelijke procedures moet vergoeden aan haar man, heeft ze grote schulden. De gemeente Utrechtse Heuvelrug besloot daarom de tickets te betalen. De Gelder: ,,Er is zoveel gebeurd vandaag, het is heel emotioneel. We hebben de kleertjes en speelgoedjes uitgezocht die mee moeten. Ik heb mijn werkgever laten weten dat ik helaas niet terug kan komen. Iedereen heeft vragen: 'waar ga je heen, hoe lang blijf je daar?' Ik weet het niet. Ik heb vier koffers volgeladen en dat is het dan ook."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei