Volledig scherm
© Herman Stöver

Ingrid Vermeer geeft papierafval een tweede leven in de kunst

EDE - Ingrid Vermeer tekende een jaar lang mensen op post-it papiertjes en maakt nu kunstwerkjes op afvalmateriaal. ,,Zo krijgt het niet alleen een tweede leven, maar ook weer een betekenis."

Eigenlijk zou het project honderd dagen duren, maar het werd een jaar. Elke dag tekende de Edese kunstenares Ingrid Vermeer een mens op een post-it-papiertje. ,,Ik ben in april 2016 begonnen met het project omdat ik geen gezichten kon tekenen en dat wilde leren. Bij portretten probeer je op papier te vangen hoe iemand eruit ziet en iets van het karakter over te brengen. Dat is een uitdaging. Ik heb voor een post-it papiertje gekozen zodat ik het vol zou kunnen houden. Zo bleef het laagdrempelig voor mezelf", zegt Vermeer, die grafisch ontwerpen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht heeft gestudeerd. 

Flutpapier

Een post-it papiertje is volgens haar eigenlijk een beetje flutpapier. ,,Ecoline gaat bijvoorbeeld bobbelen en het papiertje is echt klein. Het is heel beperkend. Dat is aan de ene kant vervelend maar aan de andere kant juist fijn. Ik hoefde niet meer over de keuze van het papier en het onderwerp na te denken. Dat is wel prettig als je iets zo lang gaat doen." 

Vermeer tekende onder andere zichzelf, haar zus, haar opa en een heleboel onbekenden die met hun foto staan op een app voor tekenaars. ,,Die app is heel praktisch als je elke dag een persoon tekent, want op een gegeven moment is je fotoalbum wel uitgeput. Ik heb verschillende series gemaakt, zoals een week lang elke dag een getekende selfie, of een maand lang een inkttekening. Ook heb ik veel tekeningen gemaakt die uit één lijn zijn opgebouwd", zegt ze. 

Lees meer in de krant van 24 februari, op papier en digitaal

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei