Natuur rond Otterlo.
Volledig scherm
Natuur rond Otterlo. © Google Streetview

Inwoners Otterlo vrezen afsluiting De Zanding

OTTERLO - De Stichting Natuurlijk Otterlo heeft deze week een filmpje op zijn Facebookpagina geplaatst. Daarin spreekt Marco Witschge zijn angst uit dat de fraaie natuur rond De Zanding wordt afgesloten. 

Hij vreest dat dit natuurgebied het zelfde lot treft als het deel van het Otterlose Bos, dat bij Nationaal Park De Hoge Veluwe is getrokken: een hek erom en niet meer vrij toegankelijk voor het publiek. 

Quote

Het leefgenot van alle Otterloërs wordt met deze plannen fors beperkt

Marco Witschge, Stichting Natuurlijk Otterlo

,,Heel veel inwoners van Otterlo en recreanten maken gebruik van dit gebied’’, aldus Witschge. ,,Maar nu dreigt de gemeente Ede met afsluiting van het gebied, om te beginnen in het broedseizoen.’’ In de begeleidende tekst meldt Natuurlijk Otterlo dat de gemeente Ede  het hele jaar door de toegang tot delen van het gebied wil beperken en bovendien de Zandingsheide tijdens het broedseizoen van half maart tot half juli gaan afsluiten. Dat betekent dat Otterloërs en recreanten in die periode hier niet meer kunnen wandelen. ,,Een zeer slechte ontwikkeling. Zeker omdat we ook al niet meer in het Otterlose bos terecht kunnen. Het leefgenot van alle Otterloërs wordt met deze plannen fors beperkt.’’ 

Nieuwbouwplannen

De oorzaak van de toenemende druk op het natuurgebied ligt volgens Witschge in de nieuwbouwplannen van de gemeente Ede. Die liggen aan de oostkant van Otterlo, met name op de vroegere velden van de plaatselijke voetbalclub. ,,Laten we dat daarom aan de andere kant van Otterlo doen. Ik snap dat mensen een woning nodig hebben, maar laten we het wel op de juiste plaats doen.’’

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat er van volledige afsluiting van De Zanding geen sprake is. ,,Wel kan het zijn dat er delen van het gebied worden ontzien door met gemarkeerde routes te gaan werken en kan er sprake zijn van een beperking van de toegang in het broedseizoen’’, aldus de woordvoerder. Het is nog niet bekend hoe een en ander in de praktijk uitpakt. Binnenkort overlegt Ede met de provincie Gelderland om tot afspraken te komen. 

Recreëren

Volgens de gemeente Ede ligt de oorzaak van de problematiek in het feit dat Otterlo op de rand van het beschermde natuurgebied de Veluwe ligt. ,,Door het bouwplan komen er meer mensen in Otterlo wonen, die zullen ook recreëren in de directe omgeving, is de verwachting. In het bestemmingsplan kijken we dan welke invloed de nieuwe bebouwing op de natuur heeft.’’ Overigens is het bestemmingsplan nog in procedure. De gemeenteraad moet het nog vaststellen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei