Vorig jaar was er op 15 augustus een tijdelijk Indisch Monument ter herdenking van de slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetiing van Nederlands-Indië.
Volledig scherm
PREMIUM
Vorig jaar was er op 15 augustus een tijdelijk Indisch Monument ter herdenking van de slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetiing van Nederlands-Indië. © Herman Stöver

Irritatie en verwarring rond nieuw Indisch monument in Ede

Ede krijgt binnenkort een Indisch monument, een herdenkingsplek voor de Indische Nederlanders die stierven in de Tweede Wereldoorlog. Het monument komt te staan in het Memorial Park aan de Vossenakker. Maar nog voor de onthulling op 15 augustus (de dag van de Japanse capitulatie in het verre oosten in 1945) is er al irritatie over het monument.

2 reacties

  • Janneke - Jans - van der Tas

    2 maanden geleden
    Helaas kon ik niet het hele artikel lezen, maar begrijp uit reactie van Murjani waar het enorme pijnpunt zit. De gevoelloze harteloze, totaal niet betrokken ontwerper had zich moeten verdiepen in de geschiedenis om een waardig herdenkingsmonument te kunnen en mogen scheppen. De ontwerper had zich moeten realiseren dat dit de meest eervolle opdracht van zijn leven zou zijn. Het resultaat is kwetsend, en zélfs hier toont de artiest geen interesse. Pijnlijk.....dat "trappen" op andermans hart.
  • Murjani Kusumobroto

    2 maanden geleden
    Ik heb vorige week mijn protest aangetekend tegen dit monument. De naam van het monument, De Duyf, op deze manier geschreven, refereert naar het Schip De Duyfken. Om dit VOC schip, die,zoals toch zolangzamerhand iedereen moet weten, schepen waren die op de verschillende eilanden moord,doodslag slavernij en roof hebben gebracht, te verbinden aan een herdenkingsmonument is compleet misplaatst. De ontwerper heb ik niet kunnen overtuigen ik hoop de subsidie gevende Gemeente Ede hopelijk wel.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei