Volledig scherm
Ivanka de Ruijter is de nieuwe stadsdichter van Wageningen © Herman Stöver

Ivanka (24): dichter van haar eigen stad Wageningen

VIDEOWAGENINGEN  - Ivanka de Ruijter mag zich de komende drie jaar de stadsdichter van Wageningen noemen. De stad waar ze 24 jaar geleden werd geboren, is opgegroeid en weer woont. 

Haar gedicht over de omnibus, een bus vol verhalen die door Wageningen toert, en haar presentatie ontroerde en verraste de aanwezigen donderdagavond op de volle tribune van de bblthk. Ze was blij dat ze in de voetsporen mag treden van Laurens van der Zee en Martijn Adelmund: ,,Dat zie ik als een enorme eer.'' De komende drie jaar zal ze bij bijzondere gelegenheden en soms zomaar tussendoor in gedichten stilstaan bij alle dingen die in Wageningen gebeuren en die Wageningers beroeren.

Boekhandel

Ivanka is als beeldend kunstenaar actief in het plaatselijke kunstenaarsplatform. ,,En ik werk bij onze mooie boekhandel Kniphorst, waar ik dus dagelijks geïnspireerd wordt door de boeken en bundels om mij heen.'' Ze nam de luisteraars in haar gedicht mee op een tocht door de stad, die begon op de Rijn en via Noordwest, het verdwenen treintje Bello en een liefdesgedicht op het Emmapark uiteindelijk weer terugkeerde bij de rivier die eeuwig langs de stad stroomt. ,,Het is een weg die zeker geen lijdensweg is, ik heb heel veel met mijn stad. Ook Wageningen bij nacht inspireert mij voor mijn tekeningen.''
Die stedelijke zwerftocht ontroerde de bezoekers en de jury onder leiding van wethouder Lara de Brito.  De jury had extra lof voor de jonge Wageningse goochelaar en theatermaker Tim Horsting en de vijf andere dichters (Henk van Ruitenbeek, Marjel Neefjes, Pauline Schakenbos Marisabel Pardo en Pascal van Geijtenbeek). 

Traditie

De avond werd muzikaal fraai omlijst door de Wageningse contrabassist Jasper Somsen. Zoals presentator en bblthk-directeur Sjaak Driessen zei: ,,De lat lag zeker hoog, maar we zijn blij verrast.'' Ook Adelmund is blij met de voortzetting van de stadsdichterstraditie: ,,Die ooit is opgezet door mensen als Wijnand Steemers en Bert van Dorsten. Mooi dat we nu met Ivanka weer een mooi perspectief hebben voor de toekomst.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei