Een edelhert op de Veluwe.
Volledig scherm
PREMIUM
Een edelhert op de Veluwe. © ANP

Jagers schieten recordaantal edelherten dood op Veluwe

Jagers op de Veluwe hebben in het afgelopen jaar een historisch hoog aantal edelherten doodgeschoten. Het gaat om 1740 dieren, blijkt uit de jaarrapportage van de Faunabeheereenheid (FBE) Gelderland. Maar is het genoeg?

7 reacties

 • M. Coole

  12 maanden geleden
  Wat dhr Gardeniers ook vergeet (of niet weet) is dat ecologische en natuurlijke processen ook in afgesloten gebieden hun werk doen en uiteindelijk een ecologische balans creëren. Het ontstaan van deze balans gebeurt niet omdat er gejaagd wordt. Het bewijs wordt ieder jaar door dit soort artikelen gegeven. De mens kan bijvoorbeeld niet aan natuurlijke selectie doen. Jacht is zeer onnatuurlijk en verstoort allerlei belangrijke processen. We moeten weer leren de natuur haar gang te laten gaan.
 • M. Coole

  12 maanden geleden
  Dhr Gardeniers vergeet dat jacht de natuurlijke populatieontwikkeling dusdanig verstoort dat het een tegengesteld effect heeft. Het feit dat er ieder jaar door ingrijpen van de mens dieren geschoten moeten worden, geeft aan dat het systeem afschot en FBE failliet is. Jacht heeft nog nooit objectief bewezen nuttig of effectief te zijn en gaat gepaard met veel onkunde (de wolf is wel degelijk van invloed, ook op grotere populaties), weinig kennis en veel misstanden. Afschot is zinloos.
 • JWM Gardeniers

  12 maanden geleden
  De Veluwe met al zijn beperkingen heeft de mens gecreëerd. Wij noemen dat de vrije natuur en het is prachtig. Maar 2000 overblijvende zwijnen is te veel. Stel de helft is een vrouwtje en die krijgen zo’n 10 biggen. Volgend jaar dus 10000 afschieten en dat is onhaalbaar. Zeker bij zwijnen. We hebben met al onze emoties ivm ‘dierenleed’ gewoon te lang gewacht. Jagen was en is nodig in een door de mens gecreëerde afgesloten enorme dierentuin.
 • Cor Gootjes

  12 maanden geleden
  Google maar op zwijn vs wolf.
 • Jan Zomers

  12 maanden geleden
  Kunnen ze de herten niet steriliseren? Een klein spuitje, dan hoef je ze niet dood te schieten.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei