Jumbo opent 's lands eerste 'verspillingsschap' in Wageningen

WAGENINGEN - Wageningen wil het voortouw nemen, als Levende Proeftuin, om verspilling van voedsel tegen te gaan. Dinsdag wordt het eerste verspillingsschap in Nederland, bij de Jumbo-supermarkt in de Tarthorst, in gebruik genomen.

Via het schap wil de supermarkt de aandacht vestigen op producten die gemaakt zijn van verspilde voedselproducten, om zo consumenten te inspireren om zelf aan de slag te gaan tegen de voedselverspilling. 

Het schap wordt mede mogelijk gemaakt door ondernemers van het platform Verspilling is Verrukkelijk. Het gaat bijvoorbeeld om smoothies, bier, pindakaas en cider van grondstoffen die over de datum dreigden te gaan. Er is nog steeds honger in de wereld maar toch wordt een derde van het geproduceerde voedsel niet geconsumeerd. En dat is ook een aanslag op het milieu.

Wageningen UR

Volledig scherm
De Betuwse Krenkelaar maakt producten van appels die anders over zouden blijven. Deze en producten van andere makers zijn vanaf dinsdag te koop in Wageningen. © Foto Raphael Drent

Het schap wordt dinsdag gezamenlijk in gebruik genomen door Wageningen UR-topvrouw Louise Fresco, burgemeester Geert van Rumund en supermarkteigenaar George Verberne. In het schap komt voedsel te staan van tientallen producenten, zoals de Betuwse Krenkelaar, die voorkomen hebben dat voedsel weggegooid zou worden. 

De Wageningse wethouder Lara de Brito is enthousiast : ,,Het is belangrijk om stappen te zetten richting klimaatneutraal en minder armoede. Wageningen is een groene en sociale kennisstad, met inwoners met een open blik naar de wereld en met veel kennis over hoe om te gaan met ons voedselsysteem.

De komende maand zijn er diverse activiteiten in Wageningen om hier de aandacht op te vestigen. Om iets groots te bereiken moet je klein beginnen, Wageningen is daarvoor de ideale proeftuin.’’ Er wordt onder meer nauw samengewerkt met het kennisinstituut over voeding bij uitstek: Wageningen University & Research.

Lentemarkt

Zondag begint de actie met koken met restjes bij het Huis van de Nude, op 28 maart is er een lezing met hapjes van verspilde voedsel bij de Rijn IJssel Vakschool en op 2 april, Tweede Paasdag, is er een duurzame Lentemarkt met een proeverij van verspild voedselhapjes op de Markt.

Volledig scherm
Louise Fresco © Foto Raphael Drent
Quote

Wageningen is de ideale proeftuin

Lara de Brito, wethouder Wageningen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei