Volledig scherm
Rechtbank Arnhem. © ANP

Justitie: aanval op hulpverleenster RIBW is poging tot doodslag

ARNHEM/ EDE - Wat bezielde een 23-jarige Rhedenaar om schijnbaar uit het niets een hulpverleenster van het RIBW, een instelling voor begeleid wonen, op gewelddadige wijze te lijf te gaan? 

Op die vraag moet de rechtbank in Arnhem een antwoord geven. Dinsdag vond de strafzaak tegen de Rhedenaar plaats. Vast staat dat de man op 4 augustus van dit jaar, in de woning van zijn moeder in Ede, behoorlijk over de schreef ging.

Naar de keel

Tijdens een huisbezoek vliegt hij de hulpverleenster naar de keel, schopt hij tegen haar hoofd en tracht hij met een mes  op haar in te steken. De moeder van de man is op dat moment niet thuis. Met de slang van een stofzuiger weet de vrouw de aanvallen van haar belager enige tijd af te weren. 

Uiteindelijk delft zij toch het onderspit, waarna de Rhedenaar op haar springt. Op dat moment komt zijn moeder echter thuis. Zij trekt haar zoon van de inmiddels gewonde  vrouw en voorkomt daarmee erger.

Toch is sprake van een poging tot doodslag, zo betoogde de officier van justitie. Hij eiste een celstraf van 2 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, tegen de Rhedenaar, die verminderd toerekeningsvatbaar is. Ook moet man wat betreft de aanklager na zijn celstraf meewerken aan een klinische behandeling.

Waanbeelden

De man liet in de rechtszaal op fluistertoon weten dat hij dacht dat het om een woningoverval ging. ,,Ik paste op de woning van mijn moeder",  zei hij. ,,Opeens stond die vrouw voor de deur. Ik liet haar binnen, waarna zij een mes greep. Ik was hartstikke bang, moest me wel verweren." 

Volgens de aanklager lijdt de Rhedenaar aan waanbeelden: ,,Er is geen enkel bewijs dat zijn lezing ondersteunt."

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.    

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei