Justitie eist taakstraf vrouw achter opruiend Poke-A-Cop-filmpje

Rotterdamse agenten die herkenbaar zijn afgebeeld op Pokémonfiguren in een filmpje op internet en bezoekers die worden aangespoord virtueel bakstenen naar de politiemannen te gooien. ‘Onacceptabel’, stelt korpschef Frank Paauw. Vanmiddag stond de vrouw achter het filmpje terecht.

Er is een taakstraf geëist van 60 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier weken.

De verdachte, de 51-jarige Dhyana uit Bennekom, wordt met haar spel Poke-A-Cop Go! verweten agenten te hebben bedreigd met een misdrijf tegen hun leven gericht. Daarnaast wordt haar opruiing ten laste gelegd.

Ze kwam tot haar actie na de demonstratie tegen Zwarte Piet in Rotterdam van november 2016. Dhyana werd laaiend nadat ze de beelden had gezien van het politiegeweld om het protest de kop in te drukken. 

Satire

Volledig scherm
Spelers van Poke-A-Cop Go kunnen virtueel bakstenen naar agenten gooien. © E.S

,,Ik deed wat ik wel vaker doe als ik iets aan de kaak wil stellen: ik schreef er over'', meldt Dhyana op haar website. ,,Ik goot mijn schrijven in de vorm van een satirisch stuk; een nep-advertentie voor een fake app genaamd Poke-a-Cop Go! waarbij je zogenaamd Poke-a-cops kon traceren om er vervolgens een brick naar te swipen (een baksteen naar te gooien’; red.). Een paar gefotoshopte plaatjes, een promotievideootje en hop, het geheel was zo geplaatst op mijn eigen website en m’n youtubekanaal.’’

Waar de Bennekomse geen rekening mee had gehouden, was dat de politie er de humor absoluut niet van in zag. Vijf dagen nadat Poke-A-Cop Go! op internet werd gelanceerd, viel de politie haar huis binnen en arresteerde de vrouw. Haar computers en gegevensdragers werden in beslag genomen.

Mond snoeren
Het OM is er, volgens de activiste, veel aan gelegen ‘om critici vakkundig de mond te snoeren’, schrijft ze op haar website. ,,Want ze zetten hoog in met de tenlastelegging. Bijzonder hoog. Absurd, waanzinnig en onvoorstelbaar hoog. Behalve opruiing wordt mij ook bedreiging met misdrijf tegen het leven en/of zware mishandeling verweten.'’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

Volledig scherm
© -
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei