Lara de Brito en Erik-Jan Bijleveld van GroenLinks-Wageningen bij informateur Jan van der Meer
Volledig scherm
Lara de Brito en Erik-Jan Bijleveld van GroenLinks-Wageningen bij informateur Jan van der Meer © DG/Eric Wijnacker

Kettingkastcoalitie in een bakfietsstad

WAGENINGEN - GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie gaan samen proberen een nieuwe coalitie te vormen in Wageningen. Dat betekent dat de zittende coalitiepartij Stadspartij Wageningen aan de kant wordt geschoven.

De beoogde nieuwe coalitie werd al gekscherend kettingkastcoalitie in bakfietsstad Wageningen genoemd. Dit omdat de vier partijen milieu en fietsvriendelijkheid hoog in het vaandel hebben staan.

Stadspartij reageerde teleurgesteld. Ze vindt dit niet in overeenstemming met de verkiezingsuitslag en een brede afspiegeling van de Wageningse bevolking. De vier partijen praten dinsdag inhoudelijk verder. daarnaast wordt geprobeerd om met alle negen partijen afspraken te maken over de bestuursstijl, met als doel om heel veel Wageningers te betrekken bij het gemeentelijke beleid.

Wageningen krijgt, zoals GroenLinks, PvdA  en ChristenUnie het noemen, een zo links en groen mogelijke coalitie, al nam D66 afstand  van het woord links. Die spreekt liever over progressief. 

Het ligt voor de hand dat de zittende wethouders Lara de Brito (GL) en Dennis Gudden (D66) terugkeren. PvdA en CU willen beide een parttime wethouder leveren. Wie dat zijn is nog onduidelijk. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei