Volledig scherm
Dertien partijen gaan strijden voor 33 raadszetels in Veenendaal. © Herman Stover

Kieslijst Veenendaal overwegend een mannenzaak

VEENENDAAL - Dertien partijen. 289 kandidaat-raadsleden, van wie 26 procent vrouw. En enkele opmerkelijke lijstduwers. Dat is de score van de Veenendaalse kieslijsten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Dertien partijen strijden om de 33 beschikbare raadszetels. De jongerenpartij JouwVeenendaal en Jezus Leeft doen voor het eerst mee. Voor Jezus Leeft staat alleen Karin Hekhuis op de lijst. De ChristenUnie heeft met veertig kandidaten de langste lijst. 

Slechts 76 vrouwen staan er op de dertien kieslijsten. In aantallen doen de ChristenUnie en GroenLinks met ieder tien vrouwen het nog redelijk. Percentueel scoren Denk (6 vrouwen van de 15 kandidaten) en de SP (8 van de 18) het beste. De SGP heeft traditiegetrouw geen vrouwen op de deze keer 30 mensen tellende kieslijst staan. 

Lijstduwers

Bij de SGP is Tweede Kamerlid Roelof Bisschop lijstduwer. Oud-directeur van woningcorporatie Patrimonium Piet de Vrije doet dat bij GroenLinks. Twee muzikanten staan ook op de lijsten: Gerald Troost bij de ChristenUnie en André Heuvelman bij Lokaal Veenendaal. Stand up comedian Saïd El Hassnaoui, artiestennaam WestSaïd, staat op een hoge vijfde plaats op de kieslijst van ProVeenendaal.

De partijen die meedoen zijn: ChristenUnie (nu acht zetels), SGP (5), D66 (3), VVD (3), ProVeenendaal (3), CDA (3), Lokaal Veenendaal (3), SP (1), PvdA (2), GroenLinks (1), Jezus Leeft (-), Denk (1) en JouwVeenendaal (-).

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei