Volledig scherm
Daan (rechts naast digibord) vertelt belangstellende ouders over hoe alles reilt en zeilt op De Prinsenakker in Bennekom. © Herman Stöver

Kinderen ambassadeurs van De Prinsenakker in Bennekom

BENNEKOM  – ,,Ik vind het best spannend, maar ook leuk”, zegt Lara (11), leerling van groep 7 van openbare basisschool De Prinsenakker in Bennekom. Samen met Daan (11), Tessa (10) en Lieske (11) leidt ze deze ochtend ‘potentiële’ ouders rond op de open dag van de school. ,,We vertellen de hoogtepunten, wat er tof is op deze school”, legt Tessa uit.

Monique Gullickx, moeder van een kindje van één jaar, vindt het best raar op een school te zijn. ,,Het is zo lang geleden. Ik hoorde dat je je kind al met één jaar moet inschrijven, dus ik kijk vast rond.” Gullickx vindt vooral de sfeer van een school belangrijk. ,,En de normen en waarden.”

Blanco

Ook voor Jolien en Ferry Zwanenburg is het de eerste open dag. Ze letten niet op iets in het bijzonder. ,,We gaan er blanco in”, zegt Jolien. ,,Ons kindje is 2,5, hopelijk zijn we op tijd.”

Geen wachtlijst

Clarine Bayens, juf van groep 1 en 2, heet alle aanwezige ouders welkom in de centrale hal. Ze kan ze meteen geruststellen. ,,We hebben hier geen wachtlijst voor kleuters.” Bayens heeft als kind zelf op de school gezeten, net als haar eigen kinderen. ,,Mijn hele hart en ziel ligt hier.” 

Op De Prinsenakker dagen we  ieder kind op zijn eigen niveau uit, zegt Bayens. Naast het reguliere onderwijs biedt de school ook voltijds onderwijs aan hoogbegaafde kinderen. 

Raai de kraai

Kleuters groeien op met de blauwe handpop Raai de kraai. ,,Ze kunnen Raai alles vertellen. Dat oma ziek is, of dat ze nieuwe schoenen hebben.” Samen beleven ze door het jaar heen avonturen. Bayens weet haar toehoorders aardig te boeien met de enthousiaste verhalen over haar werk. ,,Kleuters nemen alles in zich op. Het zijn net sponzen.” Reden om al vroeg te starten met Engels. ,,In groep 1 en 2 zingen we Engelse liedjes.” Ook houden de vierjarigen boekenbeurten. ,,Dan vertellen ze iets over een prentenboekje. Heel laagdrempelig.” Ze leren zo al op jonge leeftijd te wennen aan in de belangstelling staan en zichzelf te presenteren.

Betrokkenheid ouders

Ouderbetrokkenheid vindt de school belangrijk. ,,We bedenken wat goed is voor een kind met elkaar, dus betrekken de ouders daar nadrukkelijk bij”, zegt zorgcoördinator Cora Leunissen.

Lieske en Lara nemen na het inleidende praatje van Bayens een deel van de ouders mee voor een rondleiding. Op alle vragen weten de meiden te antwoorden. Vader Joost vraagt zich af of er ook meesters zijn. ,,Meester Bart en Eric, maar Eric gaat weg”, weet Lieske. ,,Dan blijft dus alleen meester Bart over”, concludeert Joost met enige teleurstelling. ,,Ja, meesters zijn zeldzaam.”

Op het leerplein, het hart van de school, is plek om te werken en op te treden. Aan de tafels zitten her en der kinderen. ,,Hier houden we het Prinsenakkertheater. Iedere groep doet dan een act en de ouders mogen kijken”, zegt Lara. ,,Het is een hele gezellige school. Het ziet er overal vrolijk uit.”

Liedje

De meiden leggen in iedere klas kort uit hoe er gewerkt wordt. Op het planbord in de kleuterklas geven de kinderen zelf aan welke activiteit ze willen doen. De ukkies komen met verhitte gezichtjes van het buitenspelen de klas binnen. In de kring mogen de drinkbekers open en krijgt iedereen een wortel. ,,Smakelijk eten, smakelijk eten”, zet de juffrouw in. De kindjes zingen mee. ,,Hap, hap, hap, slok, slok, slok. Dat zal lekker smaken….” Een van de ouders herkent het lied. ,,Dat bestaat al dertig jaar.”

Groei

Dat kinderen de ouders rondleiden is bewust. Bayens: ,,Kinderen zijn onbevangen en eerlijk. Op deze manier krijgen ouders een goed beeld van de school.” De Prinsenakker is een school die groeit. Van 220 leerlingen vorig jaar, naar nu 230.  Dus echt hard lopen voor de ouders, hoeft de school niet. Bayens: Maar dat willen we juist niet. We maken het niet mooier dan het is.'' 

Onder de indruk

Pop-uppen
De redactie van de Gelderlander werkt drie dagen lang op basisschool de Prinsenakker om verhalen op te tekenen uit het basisonderwijs.

Jolien en Ferry zijn enthousiast. ,,Ik vond de formule heel leuk en heb nu echt een beeld”, zegt Jolien. Ferry was onder de indruk van de presentatie van de kinderen. ,,Ze kunnen het zo goed vertellen. Deze school past bij ons, het voelt goed. Er heerst een sfeer die ik zelf als kind fijn vond”, zegt Ferry. Het stel gaat nog wel een aantal andere scholen langs. ,,We moeten wat meer vergelijkingsmateriaal hebben.” Een andere ouder is stelliger. ,,Waar kan ik tekenen?” Hij is er na deze ochtend wel uit. Zijn kinderen beginnen in mei op De Prinsenakker.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei