Volledig scherm
De groente- en fruithandel De Goudreinet in Veenendaal blijft ook dicht op zondag. © DG

Kleine voedingswinkel Veenendaal blijft liever dicht op zondag

VEENENDAAL - Supermarkten in Veenendaal mogen sinds kort elke zondag open. Maar kleine zaken als de bakker, slager of groenteboer niet. En die hebben daar ook geen behoefte aan, blijkt uit een rondgang langs de Veenendaalse middenstanders.

Henk Achterberg van de gelijknamige bakkerij aan de Prins Bernhardlaan is blij dat hij de deuren dicht kan houden op zondag. ,,Een goede zaak dat we beschermd worden", aldus Achterberg die uit geloofsovertuiging de zaak op zondag dicht houdt. Dat geldt ook voor Mark Mourits van de Zeeuwse Aardappelhal. ,,De zondag gaan we niet open, ook niet op de koopzondagen dat het wel mag. Ik ben blij dat dat niet hoeft."

Koopzondag

Veenendaal mag sinds kort twaalf keer per jaar een koopzondag houden. Supermarkten en bouwmarkten mogen elke zondag open. Maar dat geldt niet voor kleine zaken als de bakker en groenteboer. Dat was een voorwaarde van het CDA om de koopzondag mogelijk te maken. ,,We willen de kleine middenstander beschermen. Die moet niet gedwongen worden om open te gaan op zondag", aldus fractievoorzitter Dorus Helsen van het CDA.  

'Groningse toestanden'

Volledig scherm
Veenendaal heeft sinds eind december een maandelijkse koopzondag. © Tamara Reijers

Helsen wil 'Groningse toestanden' voorkomen, verwijzend naar winkelcentrum Paddepoel waar winkeliers gedwongen open moesten op zondag. Een rondgang langs de kleine voedselwinkels in het centrum bevestigt dat beeld. De stichting Winkelstad Veenendaal heeft ook nog geen enkel signaal binnen dat er winkels zijn die zondag graag open zouden willen.

Evert Jan de Zwart van bakkerij Limburgia aan het Verlaat is niet zo stellig, maar houdt ook zondag de deur dicht. ,,Ik denk dat het vooral voor de supermarkten interessant is." Eigenaar Van Ravenswaaij van groentezaak De Goudreinet aan het Scheepjeshofplein: ,,Wij houden ons aan de zondagsrust."

Marietje van Roekel zit met haar kaas- en notenwinkel in de winkelpassage Corridor. Ook zij is blij dat ze de zondag als rustdag kan houden. ,,We zullen wel wat concurrentie krijgen, maar ik hoop het in die zes dagen te kunnen verdienen."

Wat als?

De stichting Winkelstad Veenendaal heeft tot nu toe geen meldingen gehad van middenstanders die toch open willen op de zondag", zegt Annelies van Rooijen van het bestuur. ,,Als die geluiden er komen, gaan we daar uiteraard mee aan de slag." Wat als een bakker toch elke zondag open wil? Dorus Helsen van het CDA: ,,Dat kan dus niet. Tenzij hij medestanders vindt die ook open willen. Als zich veel winkeliers melden, willen we daar wel serieus naar kijken."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei