Volledig scherm
Het voormalige verzorgingshuis De Klinkenberg in Ede. © DG

Klinkenberg voor 4 miljoen verbouwd tot azc

EDE - Het gebouw De Klinkenberg in Ede wordt grondig verbouwd om het geschikt te maken als asielzoekerscentrum. Het COA, dat de asielopvang in Nederland regelt, trekt daarvoor 4 miljoen euro uit. Renoveren van het voormalige verzorgingshuis blijkt fors goedkoper dan sloop.

Dat blijkt uit onderzoek dat het COA in opdracht van de gemeente Ede heeft laten uitvoeren.

Voorkeur
De Klinkenberg is een van de drie plekken in de gemeente Ede waar in totaal 900 asielzoekers zullen worden ondergebracht voor een periode van zeker vijf jaar. De gemeenteraad heeft daarvoor in april toestemming gegeven. De vraag was of De Klinkenberg nog in aanmerking zou komen voor renovatie of dat het gebouw tegen de vlakte zou gaan. Die laatste optie had de voorkeur van omwonenden.

Duurder
Volgens het COA is sloop en het daarna plaatsen van tijdelijke units veel duurder. Deze optie zou 6 miljoen euro extra kosten. Ook zou er vertraging kunnen ontstaan omdat er mogelijk nog doorlopende contracten zijn voor antennes bovenop het gebouw en omdat een milieutoets moet plaatsvinden bij sloop. Bij verbouwen hoeft dat waarschijnlijk niet.

Buurt
De informatie is eerder deze week gedeeld met de buurt. Ook een second opinion, een belofte aan de buurt, wijst richting renovatie. Een deel van de buurtbewoners is niet blij met de keuze van het COA. Bovendien vragen zij zich af of er nog wel een azc nodig is in Ede nu de instroom van vluchtelingen fors daalt. Volgens het COA is die noodzaak er zeker nog wel.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei