Volledig scherm
Het parkeerterrein op De Brink in Veenendaal-Oost ondergaat straks een metamorfose. © Tamara Reijers

Knip in centraal plein Veenendaal-Oost

VEENENDAAL - De Brink moet het nieuwe hart worden van Veenendaal-Oost, de woonwijk in aanbouw voor zo'n 3.000 woningen. Met honderden parkeerplekken voor auto's. Het is alleen de bedoeling dat je ze eigenlijk niet ziet.

De Brink is nu nog een kale parkeervlakte met aan één kant uitzicht over het langsrazende verkeer van de Rondweg-Oost. Maar aan die kant begint in augustus de bouw van een nieuw complex met twee supermarkten, waaronder de Lidl, winkels en 44 appartementen. Eind 2019 moet dat allemaal klaar zijn en dan moet ook het centrale plein in een nieuw jasje gehesen worden.

320 parkeerplaatsen

Die plannen waren dinsdag te zien in het Ontmoetingshuis, het gebouw aan de noordkant van het plein waar onder meer ontspanningsruimtes, scholen een sportzaal in zitten. Het plein krijgt 320 parkeerplaatsen en veel bomen.

Dat is meer dan nu, maar het is de bedoeling dat je de auto's niet ziet. Vier grote parkeervakken worden wat lager aangelegd waardoor je als het ware over het blik heen kijkt. Er komt een knip tussen de parkeervakken, een deel is alleen vanaf het zuiden te bereiken, een ander parkeervlak alleen vanuit het noorden. Dat moet sluipverkeer voorkomen als er file is op de Rondweg-Oost.

Warenmarkt

Fietsers en voetgangers kruisen zo min mogelijk het autoverkeer. Bij het winkelblok komt een wandelboulevard en in het midden komt een brede voetgangersstrook waar ook de warenmarkt gehouden kan worden. Er wordt ook rekening gehouden met een mogelijke busverbinding langs het plein.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei