Volledig scherm
Burgemeester Wouter Kolff in de raadszaal van Veenendaal. © Herman Stöver

Kolff verlaat Veenendaal met erepenning

VEENENDAAL - De Veenendaalse politiek heeft donderdagavond afscheid genomen van Wouter Kolff als burgemeester. De 40-jarige Kolff vertrekt naar zijn nieuwe standplaats Dordrecht met mooie woorden en de erepenning van Veenendaal.

Kolff wordt woensdag 13 september geïnstalleerd als burgemeester van Dordrecht. Maandag is de afscheidsreceptie voor de Veenendalers. Op de bijzondere raadsvergadering in het gemeentehuis donderdag spraken onder andere commissaris van de Koning Willibrord van Beek en de Scherpenzeelse burgemeester Ben Visser  namens Food Valley de afscheid nemende burgemeester toe.

Kolff vermeed in zijn afscheidsrede politieke statements, zoals hij ook als burgemeester boven de partijen wilde staan. Hij deed wel een oproep aan de gemeenteraad over wat hij noemde het Veenendaal splijtende onderwerp van de koopzondag. ,,Om daar samen een besluit over te nemen en dat besluit enige tijd te respecteren’’, was zijn wens, daarmee verwijzend naar de koopzondag die in 2016 weer op de agenda kwam terwijl eerder was besloten om in deze gemeenteraadsperiode het onderwerp niet aan te kaarten. Kolff: ,,Continue herhaling van het agendapunt zorgt mijns inziens voor onnodige verdeeldheid in samenleving en politiek.’’

Kantoren

Quote

Het besef dat Veenendaal niet zijn eindstati­on zou zijn groeide al snel.

Engbert Stroobosscher

Richting de provincie vroeg hij nog eens aandacht voor de wens van Veenendaal om kantoren te mogen blijven bouwen. Utrecht wil daar paal en perk aan stellen. Van Beek, de Utrechtse commissaris van de Koning, gebruikte woorden als benaderbaar, eigenwijs en ambitieus om Kolff te karakteriseren. Dat de bijna langste burgemeester van Nederland met zijn 2 meter 3 bijzonder goed lag bij de bevolking, werd door meerdere sprekers genoemd. ,,Het besef dat Veenendaal niet zijn eindstation zou zijn groeide al snel’’, aldus loco-burgemeester Engbert Stroobosscher over Kolff die een van de jongste burgemeesters was bij zijn benoeming vijf jaar geleden. ,,Zo'n fijne burgemeester, die gaan we niet lang houden, hoorde je steeds vaker in de samenleving.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
  PREMIUM
  VIDEO

  Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

  LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.
 2. ‘Dus u moest in de oorlog uw hondje achterlaten?’ Scholieren horen wat oorlog deed met Wageningers
  PREMIUM
  VIDEO

  ‘Dus u moest in de oorlog uw hondje achterla­ten?’ Scholieren horen wat oorlog deed met Wagenin­gers

  WAGENINGEN - Wat is oorlog? ,,Oorlog is vreselijk’’, zei de 10-jarige Teun Spierenburg. ,,Dat heb je heel mooi en juist gezegd‘’, zei Mia S. Wigman. De 88-jarige Wageningse kwam op de G.J. van den Brinkschool vertellen over haar ervaringen, als 10-jarige, toen de oorlog begon in Wageningen. De aftrap van het schoolproject Oorlog in mijn buurt raakte de scholieren van de groepen 7 en 8. ‘Dat was bij ons’ was meer dan eens een uitroep van de kinderen. De oorlog kwam opeens heel dichtbij in de klas.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei