Volledig scherm
Impressie van de ingang van het nieuwe station Ede-Wageningen. © Gemeente Ede

Komst nieuw station Ede-Wageningen stap dichterbij

EDE - De langverwachte nieuwbouw van het station Ede-Wageningen is dinsdag een flinke stap dichterbij gekomen. 

Het college van burgemeester en wethouders heeft groen licht gegeven voor het benodigd krediet van 75,2 miljoen euro voor de bouw van het nieuwe station. Op 8 maart moet de gemeenteraad het definitieve besluit nemen over het beschikbaar stellen van de benodigde miljoenen. Ook NS, ProRail, provincie Gelderland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dragen samen tientallen miljoenen bij aan de financiering van de nieuwbouw.

Aanpassingen

Het geld had eerder beschikbaar kunnen worden gesteld, maar bij de uitwerking van het ontwerp bleek het afgelopen najaar dat de bouwkosten waren gestegen en dat er aanpassingen nodig waren om binnen het afgesproken budget te blijven. Zo vervalt in de westelijke perrontunnel één van de twee voetpaden en de overkapping wordt aan de westzijde iets korter. 

Quote

Een visite­kaart­je, niet alleen voor Ede, maar voor de hele omgeving

Johan Weijland

Wethouder Johan Weijland is tevreden over het voorliggende plan: ,,Het wordt een station, waar Ede trots op kan zijn. Een visitekaartje, niet alleen voor Ede, maar voor de hele omgeving”.

Aanbesteding

Als de gemeenteraad het krediet beschikbaar heeft gesteld, volgt de week daarna de besluitvorming door alle andere partijen. Naar verwachting kan in april gestart worden met de aanbesteding. De voorbereidende werkzaamheden beginnen waarschijnlijk eind van dit jaar. Als alles volgens planning loopt kunnen reizigers in 2021 van een totaal vernieuwd station gebruik maken. De afronding van het project staat gepland voor 2022.

Bij het nieuwe station komt de ingang aan de zuidzijde van het spoor. Er komt een parkeergarage met ruim 500 plaatsen. De bewaakte fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 6.000 fietsen. De eerste 24 uur mogen die gratis worden gestald. Aan de noordzijde van het spoor, met toegang naar perron 1 voor de Valleilijn en de Sprinter naar Arnhem, komt een fietsenstalling voor 1.800 fietsen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei