Een fietser op een e-bike. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Een fietser op een e-bike. Foto ter illustratie. © AD

'Koop 14.000 e-bikes voor werknemers WUR en leg geen asfalt'

WAGENINGEN - Koop 14.000 e-bikes voor het WUR-personeel en laat nieuw asfalt rond Wageningen Campus achterwege. Dat is niet duurder, maar wel beter voor de natuur. Dat adviseert de Gelderse Natuur en Milieu Federatie (GNMF) de provincie Gelderland in de controverse rond de bereikbaarheid van Wageningen.

De GNMF vindt dat de Wageningse bevolking een grotere rol moet krijgen in de discussie over de bereikbaarheid rond de campus. ,,De provincie Gelderland zet te veel in op het faciliteren van het autogebruik ten bate van Wageningen UR en luistert te weinig naar de inwoners en maatschappelijke organisaties’’, stelt GNMF-beleidsmedewerker Bernhard Oosting. ,,Dit gaat ten koste van het Wageningse Binnenveld. Voorkomen moet worden dat dat steeds meer dichtslibt met asfalt.’’

Alternatief vervoer

GNMF vindt dat veel meer moet worden ingezet op alternatieve vormen van vervoer en beperking van autobewegingen. Via thuis- en telewerken bijvoorbeeld. Bovendien vindt de milieufederatie dat de campus per openbaar vervoer prima bereikbaar is. En zou autogebruik juist drastisch ontmoedigd moeten worden in plaats van gestimuleerd. Bijvoorbeeld door op de campus betaald parkeren in te voeren en carpoolen verder te bevorderen.

Ook vindt GNMF dat de provincie actie moet ondernemen tegen het sluipverkeer tussen de snelwegen A12 en A50 dat door Wageningen gaat. 

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei