Volledig scherm
De zondag voor Sinterklaas en Kerstmis dit jaar is een koopzondag in Veenendaal. © Herman Stöver

Koopzondag in Veenendaal voor Sinterklaas én Kerstmis

VEENENDAAL - Veenendaal krijgt dit jaar een koopzondag voor Sinterklaas en voor Kerstmis. En van februari tot en met november elke laatste zondag van de maand.

Dat is de uitkomst van een onderzoek dat stichting Winkelstad Veenendaal heeft gehouden onder de leden in het Veenendaalse centrum. Het is een compromis, aldus Barbara van Schuppen namens de stichting. ,,Er is wat geschoven met data in december. We hebben van 96 mensen een reactie gehad in het centrum en daar is dit uitgekomen."

Verplaatste koopzondag

Het college van B en W heeft die data inmiddels al goedgekeurd, liet wethouder Arianne Hollander dinsdag weten. In Veenendaal mag sinds kort twaalf keer per jaar een koopzondag gehouden worden. Voor december 2018 is de koopzondag voor oud en nieuw verplaatst naar de zondag voor de kerst. Van Schuppen: ,,Deze januarimaand is er geen koopzondag, die is doorgeschoven naar de zondag voor Sinterklaas."

Er was nog een voorstel om de koopzondag van eind juli naar december te verplaatsen. ,,Maar daar was een meerderheid niet voor", aldus Van Schuppen. ,,Er zijn ook veel winkeliers die dan veel potentieel in toeristen zien in de zomer."

Meer uitleg

Wethouder Hollander is wel van plan om voor de eerste koopzondag in februari nog een keer goed onder de aandacht te laten brengen wat wel en niet mag. ,,Zo is bijvoorbeeld de autobranche langs de A12 een keer op een koopzondag open geweest, maar dat mag niet in de nieuwe regels."

Meubelzaken niet

In het raadsbesluit van eind december 2017 stond dat alleen winkels binnen de centrumring mee mogen doen aan de koopzondag. Buiten de centrumring mogen winkels niet open op de koopzondag, alleen supermarkten en bouwmarkten. Die mogen zelfs elke zondag open. Hollander: ,,Maar meubelzaken vallen er weer niet onder, die moeten dicht blijven."

De afgelopen week heeft de gemeente diverse avonden gehouden voor middenstanders en bedrijven om dat nog eens goed uit te leggen. Winkels in aanloopstraten naar het centrum, zoals de Zandstraat en Prins Bernhardlaan, vallen buiten de centrumring en mogen niet meedoen met de koopzondag.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei