Volledig scherm
Het gekraakte pand aan de Langhoven in Bennekom, De Luwte. © DG

Krakers De Luwte moeten per direct weg

ARNHEM/ BENNEKOM - De vijf krakers die hun intrek hebben genomen in het Bennekomse dagbestedingscentrum De Luwte, moeten het pand per direct verlaten. De voorzieningenrechter in Arnhem oordeelde vrijdag dat de voorgenomen ontruiming door justitie niet onrechtmatig is.

De krakers, die sinds eind mei verblijven in het leegstaande pand, probeerden via een kort geding de ontruiming tegen te gaan. Volgens de tijdelijke bewoners dreigen zij op straat te komen, terwijl zij verwachten dat het pand nog maanden leeg blijft.

Zorginstelling 's Heeren Loo, eigenaar van het in 2015 gesloten dagbestedingscentrum, heeft het pand deze zomer onder voorbehoud verkocht aan een projectontwikkelaar. Die zou het centrum willen slopen en nieuwe woningen willen bouwen. De levering, die staat gepland voor december van dit jaar, komt in gevaar als de krakers niet vertrekken, zo liet de zorginstelling weten.

'Niet met krakers in zee'

De advocaat van de krakers liet twee weken geleden, tijdens het kort geding, weten dat de vermeende overdracht nog lang niet in kannen en kruiken is: ,,Vergunningen zijn nog niet rond, het bestemmingsplan moet worden aangepast. Dit kan allemaal nog heel lang duren.’’

Zijn cliënten zouden bereid zijn een gebruikersovereenkomst  met de zorginstelling te sluiten, zo stelde de raadsman. Daar zag 's Heeren Loo niets in: ,,Wij gaan niet met krakers in zee.’’

Volgens de voorzieningenrechter is kraken alleen toegestaan is uitzonderlijke gevallen. Daarvan is in dit geval geen sprake, aldus de rechter. Daar doet het feit dat de krakers op straat dreigen te geraken niets aan af, zo is te lezen in het vonnis.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei