Volledig scherm
Links de vervuilde achtertuinen in de Wageningse Veerstraat. © DG

Kwart miljoen voor schoonmaak tuinen Veerstraat in Wageningen

WAGENINGEN - Het schoonmaken van de vooral met lood verontreinigde tuinen aan de Veerstraat in Wageningen kost 250.000 euro. De gemeenteraad wordt 13 april gevraagd om dat geld beschikbaar te stellen.

Wethouder Dennis Gudden: ,,We doen er alles aan om de vervuilde grond nog dit jaar te verwijderen, en liefst zo snel mogelijk. We zijn daarom nu al, voorafgaande aan het besluit van de raad, bezig met het aanvragen van vergunningen. Om de grond te mogen verplaatsen en enkele bomen te mogen kappen omdat we de boel zo snel mogelijk willen opruimen.''

Grond

De kwestie is politiek vooral aan de orde gesteld door Stadspartij en VVD. De vervuilde grond is enkele tientallen jaren geleden in de tuinen aangebracht om de laaggelegen tuinen op te hogen. Waar die grond vandaan komt is niet meer te achterhalen dus de kosten voor de sanering komen voor rekening van de gemeente. Gudden: ,,We hielden aanvankelijk rekening met 400.000 euro, maar we kunnen volstaan met 250.000 euro blijkt nu.'' De woningen aan de Veerstraat 110 tot en met 118 en 130 tot en met 140a zijn eigendom van de Woningstichting. Deze corporatie heeft beloofd om de kosten voor de nieuwe tuininrichting te betalen en de werkzaamheden ook uit te voeren.

Vervuild

Quote

Er wordt scherp op toegezien dat die nieuwe grond wel schoon is

Dennis Gudden, wethouder Wageningen

De onderzoekers van Buro Boot gaan er van uit dat na het gedeeltelijk ontgraven van de vervuilde ophooglaag er een nieuwe schone grondlaag van 1 meter dikte wordt aangebracht. Gudden: ,,Er wordt scherp op toegezien dat die nieuwe grond wel schoon is."  De vervuilde ophooglaag zit op sommige perceelsgedeelten dieper, namelijk tot maximaal  2 tot 3 meter. Dat wordt algemeen niet als probleem gezien. Omdat de tuinen tegen de Grebbedijk aanliggen kan er alleen gewerkt worden tussen april en eind oktober, omdat er dan geen hoogwater te verwachten is. 
Enkele bewoners ondergaan nog gezondheidsonderzoeken vanwege de loodverontreiniging. Die kosten worden betaald door de gemeente.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei