Volledig scherm
Ingrid de Gelder met dochter Femke. © Herman Stöver

Laatste strohalm om 1-jarige Femke in Nederland te houden

AMERONGEN - Vrijdag dient een kort geding bij de rechtbank Midden-Nederland over het terugsturen van de kleine Femke (1) uit Amerongen naar Australië. 

Het is volgens Jack Schoenmakers, de advocaat van moeder Ingrid de Gelder, de laatste stap die gezet kan worden om het gedwongen vertrek van Femke te voorkomen.

'Onjuist besloten'

Drie weken geleden heeft het gerechtshof in Den-Haag opgedragen dat Femke terug naar Australië moet, in een kinderontvoeringszaak die de vader van Femke heeft aangespannen. De Gelder bleef na een familiebezoek in Nederland nadat hij haar mishandelde. ,,We vinden dat het Hof in deze zaak aantoonbaar onjuist heeft besloten’’, zegt Schoenmakers. ,,Ook zijn er nieuwe feiten en omstandigheden waardoor een veilige terugkeer van Femke naar Australië niet kan plaatsvinden. We vragen daarom een verbod op de teruggeleiding.’’

Kamervragen

SP en CU hebben Kamervragen gesteld aan minister Grapperhaus over de kwestie. Onder bepaalde omstandigheden kan Justitie weigeren om aan de gedwongen terugkeer mee te  werken. Er is nog geen signaal dat dit gebeurt. Schoenmakers: ,,Een week geleden zagen zij nog geen aanleiding om op de rem te trappen. We hebben wel uitstel gekregen in afwachting van de uitspraak in het kort geding.’’

De Gelder kan nog wel in cassatie tegen de uitspraak van het hof. Dit heeft echter geen opschortende werking: Femke moet ondertussen wel terug. Het Openbaar Ministerie gaat daar dan, doorgaans met de Raad van Kinderbescherming, over in gesprek hoe dat vanuit het belang van het kind het beste kan gebeuren. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei