Volledig scherm
De natuurbegraafplaats in Hoog Soeren. foto Marianne Stevens

Leeuwerenk Wageningen speelt in op groeiende vraag naar natuurbegraven

WAGENINGEN - Er komt waarschijnlijk op de Wageningse begraafplaats Leeuwerenk een gedeelte waar natuurbegraven mogelijk wordt. Wie dat nu wil moet bijvoorbeeld naar natuurbegraafplaats Heidepol bij Schaarsbergen. 

Er is steeds meer vraag naar begraven in de natuur. Verwacht wordt dat die vraag er zeker ook in Wageningen, een stad met veel mensen die begaan zijn met de natuur, zal zijn. De algemene begraafplaats aan de Oude Diedenweg wordt de komende jaren gerenoveerd en het voorstel voor een gedeelte waar natuurbegraven mogelijk is maken deel uit van die plannen.

Vergaan

Natuurbegraven is eeuwig begraven worden in de vrije natuur. Er kunnen ook urnen begraven worden. Een notaris legt doorgaans vast waar iemand komt te liggen, het onderhoud van het graf wordt overgelaten aan de natuur. Een graf is eventueel te herkennen aan de boomschijf, met naam, die na de uitvaart als herdenking op het graf kan worden gelegd. Maar zo'n boomschijf vergaat in een paar jaar. Doorgaans worden er ook voorwaarden gesteld aan de kist, die op termijn volledig moet kunnen vergaan.

Plek

Op de Wageningse begraafplaats is een plek gevonden waar natuurbegraven mogelijk wordt. Het gaat om het gedeelte achter de urnenmuren, waar nu nog de werkplaats te vinden is voor het onderhoud van de begraafplaats. Op die locatie, nabij de Buissteeg zou een natuurbegraafplaats zich kunnen ontwikkelen, zo is de idee.

Gerrit Wanner is gemeentelijk projectleider voor de herstructurering van de Wageningse begraafplaats: ,,Na de zomer gaan we echt beginnen. Wanneer natuurbegraven mogelijk wordt weet ik nog niet. Maar we verwachten zeker dat daar in Wageningen vraag naar zal zijn."

De gemeente Wageningen heeft 300.000 euro uitgetrokken voor de totale renovatie van de Leeuwerenk. 

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei