Volledig scherm
Het interieur van de al jaren gesloten voormalige Pniëlkerk in het Veenendaalse centrum. © Herman Stöver

Lege kerk in Veenendaal zoekt koper

VEENENDAAL - Het moet een visitekaartje worden voor winkelend Veenendaal. De voormalige Pniëlkerk in het centrum zit al jaren dicht. Volgend jaar gaat de gevel er helemaal uit. Wat zit er achter de nu nog dichte deuren verborgen? 

De eerste stappen gaan voorzichtig. Want het is donker in het voormalige kerkgebouw. De stroom is al jaren afgesloten. Het water ook. In het duister doemen donkere kerkbanken op. Veel kerkbanken, rij na rij. De tijd lijkt stilgestaan te hebben in de Pniëlkerk aan het Thoomesplein. Gemeentelijk bezit, wachtend op een nieuwe eigenaar.

Tweede Ring

Volledig scherm
De Pniëlkerk aan het Thoomesplein, de stenen wand krijgt een glazen gevel. © Herman Stöver

Door enkele kleine ramen valt wat licht in het gebouw. Op de 'tweede ring', als in een stadion, staan nog meer banken. Je zou er zo weer een dienst kunnen houden. Bijna dan. Zonder muziek in ieder geval, op de lege achterwand zijn de sporen te zien waar ooit het kerkorgel zat.

,,Een degelijk gebouw’’, zegt Jeroen Feskens, een van de mensen van de gemeente Veenendaal die zich bezighoudt met de voormalige kerk. Samen met projectleider Maurice Kassing leidt hij het bezoek langs een trappenhuis naar boven. Hij voelt even aan de treden. ,,Dit staat nog honderd jaar.’’ De houten banken kun je ook nog zo gebruiken. Al lijken ze na proef zitten niet echt geschikt voor een lange zit. Degelijk en deugdelijk, dat straalt het lege godshuis uit. 

Nieuwe vloer

Deze plek moet een nieuwe trekker worden voor het Veenendaalse centrum. Het gebouw staat te koop. En om het gebouw makkelijker te slijten, gaat eigenaar de gemeente komend jaar de voormalige kerk opknappen. Wat gaat Veenendaal doen? ,,De vloer moet geëgaliseerd worden’’, leggen Feskens en Kassing uit. ,,Nu loopt het schuin op bij de banken en staat er een podium. Dat is voor een koper niet aantrekkelijk.’’

En er moet een nieuwe vloer in. ,,Nu is het allemaal hout, daar moet een stevige betonnen ondergrond in.’’ Het kraakt inderdaad flink onder de voeten.

Maximaal een miljoen

Volledig scherm
Het interieur van de Pniëlkerk. © Herman Stöver

De grootste - en duurste - ingreep wordt de nieuwe gevel. Een constructie van glas en staal in de vorm van een kerkraam met een mooie boog. Door die glazen wand kun je straks zo het nu nog gesloten gebouw inkijken. Er is overigens wel een limiet aan wat de gemeente uit gaat geven aan de verbouwing. Maximaal een miljoen euro, zo besloot de gemeenteraad. 

,,Je moet ook niet te veel doen, omdat je niet weet wat een nieuwe eigenaar met het gebouw wil’’, aldus Feskens. Er kan zo een verdieping in gemaakt worden, maar dat heeft weinig zin wanneer een koper dat niet wil hebben.

Lampen bij de buren

Het gaat nog wel even duren voordat er daadwerkelijk wat gaat gebeuren in het gebouw. Feskens vertelt dat dat pas na de zomer van 2018 gaat gebeuren. Een nieuwe koper kan eventueel de banken overnemen. En de lampen die er hangen. ,,Er zijn overigens een paar lampen weg, die hangen bij de buren’’, vertelt Feskens. ,,De schoenenzaak hiernaast vroeg een keer of die er een paar mocht hebben.’’

Kerkgebouw in de aanbieding

De Pniëlkerk is gebouwd in 1913 en werd rond 2011 verkocht aan de gemeente Veenendaal toen de geloofsgemeenschap verhuisde naar een nieuw kerkgebouw in de buurt van het Stadspark. Het gebouw ligt op een mooie plek in het centrum: aan het nieuwe Thoomesplein, schuin naast het stadsstrand en bij de nieuwe winkelstraat Bernard van Kreelpoort, richting de Hoofdstraat. De gemeente wil het gebouw slijten aan een gebruiker die er iets in wil beginnen wat Veenendaal nog niet heeft. ,,We willen er graag een aanvullende functie voor het centrum in hebben'', aldus wethouder Arianne Hollander. Er moet wel een functie in komen die geopend is als ook de winkels open zijn, aangezien het de bedoeling is het (winkel)centrum aantrekkelijker te maken. De afgelopen jaren passeerden diverse ideeën de revue, waaronder een brouwerij, een food hall of een stadswaag.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei