Volledig scherm
Het derde en laatste debat van Rhenen in het gemeentehuis trok veel publiek. © DG

Liberalen winnen in Rhenen

RHENEN - De VVD en D66 zijn de grote winnaars geworden bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rhenen. Beide partijen wonnen een zetel. De SGP, vier jaar geleden nog de grootste partij met vier zetels, leverde een zetel in.

De SGP en de VVD hebben nu ieder drie zetels en zijn daarmee de grootste partijen geworden in de 17 zetels tellende gemeenteraad. Leo Schenk, lijsttrekker van de VVD, was bijzonder in zijn sas met de winst van één zetel. ,,Dat is het resultaat van een goede campagne en een afwijkend en duidelijk standpunt over de Rijnbrug", aldus Schenk.

Voor de SGP waren de druiven zuur. Op één stem raakte ze de vierde (rest)zetel kwijt aan het CDA. Lijsttrekker Gert van Laar van de SGP: ,,We moeten nog even de hertelling afwachten, maar het is wel erg zuur. Aan de andere kant zijn we qua aantallen stemmen de grootste partij gebleven, we gaan dan ook straks het initiatief nemen voor de coalitieonderhandelingen."

D66

De SGP zit nu niet in de vier partijen tellende coalitie. D66 ook niet. Die partij verdubbelde van 1 naar 2 zetels, waardoor de pas 19-jarige lijsttrekker Jan Willem Langenbach het niet in zijn eentje hoeft te doen in de gemeenteraad. ,,We zijn hier ontzettend blij mee, een verdubbeling van onze partij, dat gaat tegen de landelijke trend in. Dat had ik absoluut niet verwacht."

Opluchting

Bij coalitiepartij PCR zijn de druiven wat zuur. Stiekem had de partij gehoopt van 3 naar 4 zetels te gaan maar het werden er twee. Hans Hoksbergen; ,,Dit hadden we niet verwacht, ik ben erg teleurgesteld. We moeten morgen maar eens goed gaan analyseren hoe dat is gekomen." De andere twee coalitiepartijen, ChristenUnie en Rhenens Belang, hielden hun twee zetels. Nico Drost van de CU vindt twee zetels een realistisch resultaat. ,,Qua stemmen zijn we de vierde partij geworden." Geertje Wiesenekker van Rhenens Belang is blij dat er wederom twee zetels uit zijn komen rollen. ,,We zijn een kleine partij met een bescheiden budget. Belangrijk is dat we een stabiele partij zijn in Rhenen." Ook het CDA  eindigde weer op 2 zetels, met net één restzetel die op de valreep werd binnengesleept. CDA-lijsttrekker Rik ter Horst: ,,Vervelend voor de SGP maar wij zijn er blij mee dat we op twee zijn geëindigd."

De opluchting was het grootst bij Eef Brouwer van de PvdA. Die partij leek te verdwijnen uit de raad maar pakte op de valreep toch nog een zetel. Het leverde hem een klaterend applaus van de hele zaal op. ,,Het was wel erg spannend", keek Brouwer terug op de avond. ,,Ik ben heel blij dat we die ene zetel toch gehouden hebben. Het was ook prettig dat andere partijen ook blij waren dat de PvdA in de raad bleef."

Tolbrug Rhenen, de protestpartij van Hendrik van Nellestijn, haalde met 106 stemmen te weinig kiezers binnen voor een zetel. ,,Een afgang", vond Van Nellestijn die tot bij Eva Jinek op tv aandacht voor de Rhenense Rijnbrug kon vragen. ,,Ik heb de brug wel op de kaart gezet, maar ik heb er geen stemmers mee gekregen", aldus de lijsttrekker. Ook Trots op Nederland haalde de kiesdrempel voor een zetel niet.

In Rhenen zijn woensdagavond alleen de partijen geteld. Donderdag gaat er opnieuw geteld worden, dan worden ook alle voorkeursstemmen en personen geteld. De definitieve uitslag wordt vrijdag verwacht.

Voorlopige uitslag: SGP 3 (-1), PCR 2 (-1), VVD 3 (+1), Rhenens Belang 2 (gelijk), CDA 2 (gelijk), CU 2 (gelijk), D66 2 (+1), PvdA 1 (gelijk)

Uitslag Referendum

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei