Volledig scherm
Wethouder Aart de Kruijf. © Saskia Berdenis van Berlekom

Lokaal Belang Barneveld wil dat wethouder De Kruijf opstapt om zandaffaire Vink

BARNEVELD - Wethouder de Kruijf moet zijn ontslag indienen op grond van het rapport van de commissie Eenhoorn over het zand-dossier rond de firma Vink. Dat oordeelt de politieke partij Lokaal Belang in Barneveld.

Het rapport van de commissie toont volgens de partij glashelder aan dat het de verantwoordelijk wethouder en het college ontbrak aan regie, leiderschap, daadkracht en proactief optreden, èn het tijdig en transparant communiceren met de raad en de burgers. ‘Dit college van B en W heeft in deze crisis aantoonbaar gefaald’, schrijft Lokaal Belang in reactie op het rapport van Eenhoorn. ‘Inwoners zijn ontevreden en het vertrouwen in het college is verdwenen’.

Quote

Dit college van B en W heeft in deze crisis aantoon­baar gefaald

Lokaal Belang

‘Een ware crisis’

Het is jammer dat wethouder De Kruijf de eer niet direct aan zichzelf heeft gehouden, vindt de partij, als eerste stap om het vertrouwen van de burgers terug te winnen. Met de uitkomsten van het rapport staat vast dat het functioneren van de wethouder onmogelijk is geworden. ‘’Daar is verder geen debat voor nodig’.

Lokaal Belang zegt vanaf het begin kritisch te zijn geweest in de zaak rond het vervuilde zand van Vink die intussen tot een ware crisis is verworden, aldus de partij. ‘Het onderzoek is destijds bedoeld geweest de aandacht af te leiden van het falende optreden van het college en Lokaal Belang een interpellatie onmogelijk te maken’, schrijft de partij.

Geheim

Herhaaldelijk, zo stelt de partij, heeft ze erop gewezen dat Barnevelders moeten kunnen rekenen op een bestuur dat hun belangen dient en goed communiceert. ‘Lokaal Belang was de enige kritische partij die heeft geprobeerd de onderste steen boven te krijgen, tot ongenoegen van het college en andere partijen’. Als enige partij mocht Lokaal Belang het conceptrapport niet lezen. Tot op de dag van vandaag wordt dat voor de fractie geheim gehouden.

Het college hield de gevoelige zandzaak bijna een jaar lang onder de pet, ontkende de problemen met verontreinigd zand dat in woonwijken werd gebruikt en riep een schijn van belangenverstrengeling op het de belangrijke plaatselijke werkgever Vink, stelt Lokaal Belang vast. ‘Daarom was er alle reden voor kritische vragen in belang van bewoners, dat is onze wettelijke taak’.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei