Volledig scherm
Een voorbeeldproject van Wageningen Woont Duurzaam. © Herman Stover

Makkelijk geld lenen voor energiezuiniger huis Wageningen

WAGENINGEN - Wageningers die hun huis energiezuiniger willen maken kunnen bij de gemeente aankloppen voor een vriendelijk geprijsde lening. Dit moet meehelpen om Wageningen in 2030 klimaatneutraal te maken.

De gemeente zet alle middelen in om dat duurzame doel te bereiken, zegt wethouder Lara de Brito. Eerder werd al bekend dat de gemeente 2,5 miljoen euro gaat investeren in het zoveel mogelijk klimaatneutraal maken van de eigen gemeentelijke gebouwen. En nu is er een stimuleringslening in de maak voor inwoners en bedrijven. Als de gemeenteraad tijdig instemt ligt er per 1 april 2018 een bedrag van 2 miljoen euro klaar. 

Terugbetalen

Quote

Niet iedereen heeft geld beschik­baar of kan het lenen bij de bank

Lara de Brito, wethouder Wageningen

Dat budget blijft in principe beschikbaar omdat deze duurzame energieleningen zichzelf terug verdienen en de leners het geleende geld dus doorgaans terug kunnen betalen. Dat betekent dat er niet diepgaand onderzocht wordt hoe de subsidievragers er financieel voorstaan. En ook dat is een verschil met hoe banken omgaan met leningen. De Brito: ,,Wij gaan in ons handelen zoveel mogelijk uit van vertrouwen in mensen.'' Het rentepercentage van de lening is zeer concurrerend, mogelijk rond de 2 procent. Wageningen hoopt dat dat fonds van 2 miljoen euro meermalen gebruikt kan worden, omdat het geld steeds terugvloeit in het fonds. De Brito: ,,We vinden dit voor het milieu heel belangrijk en niet iedereen heeft geld hiervoor beschikbaar of kan het lenen bij een bank. Wij horen van woningeigenaren en van bedrijven dat ze behoefte hebben aan een dergelijke manier van lenen.''

Kerken

 Wethouder Dennis Gudden: ,,We hopen dat dit voor particulieren en bedrijven een stimulans is om stappen te zetten op het gebied van energiebesparing en duurzame energie.''

Particulieren kunnen bedragen lenen tussen 2.500 en 50.000 euro, voor bedrijven liggen de bedragen tussen 5.000 en 75.000 euro. Ook verenigingen, stichtingen en kerken kunnen gebruik maken van het energiefonds voor bedrijven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei