Volledig scherm
Het gemeentehuis van Rhenen © Herman Stöver

Mannen domineren op kieslijsten Rhenen

RHENEN - De Rhenense gemeentepolitiek lijkt een mannenzaak te blijven. Slechts 26 procent van de kandidaat-raadsleden voor de verkiezingen is vrouw.

Er zijn wel enkele partijen in Rhenen die vrouwen hoog op de lijst hebben staan voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Met name Rhenens Belang, nu met twee zetels vertegenwoordigd in de 17 zetels tellende raad, doet het goed. De eerste drie kandidaten op de lijst zijn vrouw, met Geertje Wiesenekker als lijsttrekker.

Verkiesbare plaats

Volledig scherm
De 16-jarige Gabrielle Geerts maakt een goede kans op een raadszetel voor PCR. © Herman Stöver

Het CDA, nu twee zetels, heeft met Rinske Zeilstra een vrouw op een verkiesbare tweede plaats. Progressieve Combinatie Rhenen (PCR), bij de vorige verkiezingen goed voor drie zetels, heeft vrouwen op plek drie (wethouder Simone Veldboer) en de pas 16-jarige Gabriëlle Geerts op plaats vier. PCR scoort ook het beste met 50 procent vrouwen op de lijst.

Volledig scherm
De pas 19-jarige Jan Willem Langenbach van D66 is een van de jongste lijsttrekkers in Nederland. © Herman Stöver

De PvdA en D66 hebben vrouwen op plaats twee en drie, maar beide partijen zitten nu met maar één zetel in de raad. De twee zetels tellende fractie van de ChristenUnie heeft ook vrouwen op plek twee en drie staan. De SGP, nu met vier zetels in de raad, heeft traditiegetrouw geen vrouwen op de kieslijst.

Rhenenaren kunnen op 21 maart hun stem uitbrengen op 156 kandidaten waarvan er 41 vrouw zijn. TolbrugRhenen heeft met alleen lijsttrekker Hendrik van Nellestijn de kleinste lijst, ChristenUnie heeft 27 mensen op de lijst staan. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei