Volledig scherm
De rechtbank in Arnhem. © ANP

Massale vechtpartij Wageningen bij school was 'kleinzielig'

videoARNHEM – 'Kleinzielig'. Zo noemde de officier van justitie gisteren de jarenlange vete tussen twee Wageningse families die in september 2016 pal voor middelbare school Pantarijn in Wageningen uitmondde in een opzettelijke aanrijding en een vechtpartij met knuppels en andere wapens. 'Scholieren stonden beide families uit te lachen.

Voor de gevechten stonden vandaag een 44-jarige man en zijn 27-jarige schoonzoon terecht. Drie leden van de andere familie moeten volgende week voorkomen. Zij bleven vandaag tot opluchting van de rechtbank weg. De verdachten van gisteren beloofden volgende week thuis te blijven. Beide mannen zijn vanwege de vete inmiddels verhuisd uit Wageningen. 

Meeste schuld

De officier van justitie legt de meeste schuld bij die andere familie. Zij zochten in zijn optiek de confrontatie op die dag door met een auto op de auto van de schoonzoon in te rijden. Maar dat de verdachten vervolgens uit noodweer hadden geslagen en geschopt, zoals de raadslieden stelden, daar wil de officier niet aan. Hij eiste tegen beide mannen een werkstraf (200 en 120 uur) voor poging tot zware mishandeling en openlijk geweld en een verbod de komende vijf jaar contact te zoeken met de andere familie.

Niet duidelijk

De achtergrond van de vete werd niet echt duidelijk. Het was de bedoeling dat er die dag een gesprek was. De schoonzoon wilde iemand van de andere familie vragen zijn vrouw niet meer lastig te vallen. Al gauw sloeg de vlam in de pan. Op filmpjes van scholieren die in de rechtszaal werden vertoond is te zien hoe er een fiets door de lucht vloog. Vervolgens reed iemand vol gas op de auto van de schoonzoon in. Hij zat er niet meer in. Zijn schoonvader moest opzij springen om niet geraakt te worden.

Schoppen en knuppels

De schoonvader ging op de chauffeur af en schopte en sloeg hem met een moersleutel. Het volgende moment moest hij opnieuw wegspringen omdat er nog een auto op hem af kwam. Uit de kofferbak van die auto haalde de andere familie schoppen en knuppels om de tegenpartij te lijf te gaan.

Twee leden van de andere familie, van wie er een een hoofdwond opliep, willen een schadevergoeding. Maar de officier van justitie noemde de angststoornis die ze zouden hebben opgelopen hun eigen schuld. Uitspraak: over twee weken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei