Volledig scherm
Stephan Nijenhuis (D66) debatteert met George de Haan van de 65plus Partij. © Herman Stöver

Matige optredens politieke nieuwkomers bij Edes verkiezingsdebat

EDE - Op voorhand interessant aan het Gelderlander verkiezingsdebat in Ede was de deelname van politieke nieuwkomers als Evenwicht en de 65pluspartij. Hadden zij wat in de melk te brokkelen?

Na twaalf pitches waarin de deelnemende partijen zichzelf kort voorstelden, kon het debat aan de hand van de eerste stelling losbarsten. Die ging over het World Food Center en daar maakte nummer drie Jeroen Flantua direct al geen beste beurt door ten onrechte vol te blijven houden dat het bedrijfsleven te weinig betrokken zou zijn. Daar werd hij fijntjes op gewezen door CDA-lijsttrekker Jan Pieter van der Schans. Die laatste maakte de hele avond trouwens een scherpe en gedreven indruk.

Senioriteitskaart

Bij de tweede stelling kwam de volgende nieuwkomer aan het woord: George de Haan van de 65pluspartij. Bij het onderwerp of Cultura zou moeten verhuizen naar het voormalige V&D pand, moest De Haan door de discussie leider nadrukkelijk het woord worden gegeven. Hij speelde de senioriteitskaart door zich te beklagen over het gebrek aan historisch besef bij zijn gesprekspartners. Volgens hem moest er geleerd worden van fouten uit het verleden zoals die bij het ontwikkelen van de Achterdoelen gemaakt zijn. 

Quote

Wilt u het centrum dan af gaan breken en opnieuw weer op gaan bouwen of zo?

Alexander Vos de Wael, Democratische Kiezers Ede

De Haan vond dat de projectontwikkelaars die nu nog eigenaar zijn het V&D-pand het zelf maar moeten uitzoeken. Het centrum zelf kon maar beter met potlood en papier opnieuw worden ingericht. Dat kwam hem op een kritische interruptie van ervaren rot Alexander Vos de Wael van Democratische Kiezers Ede te staan. ,,Wilt u het centrum dan af gaan breken en opnieuw weer op gaan bouwen of zo?” Dat was volgens De Haan nu ook weer niet echt de bedoeling.

Grote broek

Het weerhield hem er niet van om ook bij de volgende stelling, over het recht van iedere inwoner op topzorg, een grote broek aan te trekken. Volgens De Haan wordt de zorgmarkt gedomineerd door ‘de maffia’ en is die ‘totaal verziekt’. Dat de andere deelnemers aan dit deeldebat hier genuanceerder over dachten was geen verrassing. VVD-lijstrekker Hester Veltman maakte gedecideerd en overtuigend een punt over de bureaucratie in de zorg en het ‘loket en hokjes denken’.

Ideetjes

In het debat over biologische landbouw stimuleren viel in negatieve zin de wat hakkelende bijdrage van SGP-voorman Nico van der Poel op. Hij noemde vrijblijvend wat ideetjes en was ‘benieuwd hoe zijn collega’s daar tegenaan keken.’ Geen toonbeeld van al te bevlogen de discussie ingaan.

Bij de volgende stelling over focussen op de fiets mocht Leon Meijer van de ChristenUnie zijn fietstokpaardje berijden. Voorrang aan de fiets, was zijn boodschap. Ruben van Druiten van Burgerbelangen vond Meijer na die opmerking maar ‘een christelijke variant van Groen Links’. Wat hem betreft mocht de auto net zoveel ruimte krijgen als de fiets.

Het debat werd afgesloten met een discussie over het recht van iedere ondernemer om zelf te bepalen of hij de deuren opent op zondag. Peter de Pater van Gemeentebelangen gunt die ondernemer deze vrijheid van harte. Hij erkent wel dat de ene winkelier meer succes heeft met zondag openstelling dan de ander. Hij botste met SGP’er Van der Poel, die uiteraard principieel tegen ‘het verstoren van de zondagsrust is’.

Overtuigen

Aan het begin van de avond vroeg de debatleider aan het publiek wie er vanavond nog overtuigd moest worden. Er was een persoon die zijn hand opstak. De kans dat hij door een van de nieuwe partijen werd overgehaald vanavond was klein. Maar dat zal het gebrek aan ervaring zijn.

Volledig scherm
Impressie van het verkiezingsdebat van De Gelderlander in het raadhuis van Ede. © Herman Stöver
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei