Volledig scherm
De twee winnende teams met opdrachtgevers Niels Gilissen (links) en Arthur Varkevisser. © Mette Sijtsma (IVN)

Met licht en geluid wilde zwijnen van de N224 weg houden

EDE - Hoe houd je de populatie wilde zwijnen in de buurt van de Ginkelse Heide bij Ede in bedwang? En hebben de aantallen wilde zwijnen invloed op de populatie zandhagedissen in hetzelfde gebied? 

Leerlingen van Aeres MBO Ede bogen zich op verzoek van terreinbeheerder Defensie en de gemeente Ede over deze vragen en presenteerden deze week hun aanbevelingen. 

,,Jullie hadden super goede, creatieve oplossingen’’, zegt jurylid Arthur Varkevisser van het Rijksvastgoedbedrijf na afloop. Hij noemt onder meer de Boar Buster, die Niels Dam, Marc Kennis en Bram Riksen in de Amerikaanse literatuur hadden gevonden, om iets aan de zwijnenstand te doen.

Deze vallen zijn volgens de jongens zeer effectief. Ze zouden het aantal zwijnen in korte tijd met 88 procent kunnen verminderen. Daarnaast vonden ze de Nite Guard Solar, een apparaat dat lichtflitsen uitzendt en zo de zwijnen verjaagt van de weg. 

Wildroosters

Hij noemde ook de oplossing van Valentin Gorlov, Umi Akatsu en Yaël van der Mark om wildroosters langs de N224 te plaatsen. Zij hadden ook het plan om het gras op de heide te verminderen door te branden of extra schapen te laten grazen. Op grasloze stukken hei komen namelijk geen zwijnen. Dat levert meer leefruimte en mogelijkheden om eieren af te zetten op voor de zandhagedissen. 

Varkevisser had eveneens lovende woorden voor de ideeën van Jesse Posma, Niek van der Graaf en Sylvie-Ann Penalver. Ze hadden geconstateerd dat veel bezoekers van de heide etensresten laten slingeren. Daarom adviseerden ze om ondergrondse prullenbakken te maken op plekken waar veel recreanten komen, zoals bij de schaapskooi, parkeerplaatsen en de barbecueplekken. Om de zwijnen weg te houden van de N224 wilden de scholieren gebruik maken van ultrasone geluidsgolven.

Winnaars

Het was de bedoeling dat de jury, naast Varkevisser bestaande uit zijn collega Niels Gilissen, gemeentelijk bosbeheerder Rob Boks en Aeres-docent Marlies Beukenkamp, een team tot winnaar zou uitroepen, maar slaagde daar niet in. De ideeën van Ecologisch Onderzoekscentrum Ede (Gorlov, Akatsu en Van der Mark) en Eco-Pro (Posma, Van der Graaf en Penalver) waren even goed. Daarom besloot de jury de zes Aeres-leerlingen allemaal tot winnaar uit te roepen.

Dat laatste zorgde wel voor extra werk voor de winnaars. Het winnende team mag namelijk op 19 april samen met vertegenwoordigers van negen andere Veluwse scholen zijn plannen presenteren tijdens het Veluwecongres in Ermelo. Daarom moet het sextet alle voorstellen in een gezamenlijk plan verwerken.

En wie in Ermelo wint, krijgt een prachtige prijs, meldt Mette Sijtsma van natuurorganisatie IVN dat het project begeleidt. Wat het is, zegt ze niet. ,,Maar het heeft alles te maken met de Veluwe.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei