Volledig scherm
PREMIUM
© Wilbert Bijzitter

Moederhart Heidi huilt, zoon Robin (14) verliest ‘thuis’ in Hoenderloo: ‘Alles in één klap weg’

Robin is 1 van de 215 jongeren voor wie een andere plek moet komen, nu jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep gaat sluiten. Gezien de lange wachtlijsten in de jeugdzorg staat koepelorganisatie Pluryn voor een enorme klus. Betrokkenen zijn zeer bezorgd. Want voor jongeren als de 14-jarige Robin betekent een verhuizing véél meer dan slechts een koffer in- en uitpakken. Zijn moeder Heidi van 't Hoff maakt dat op indrukwekkende wijze duidelijk in deze open brief:

Stel je voor dat je veertien jaar oud bent. Veertien jaar en je hebt autisme. Je bent een intelligente jongen, maar de wereld is zo vreemd en groot dat je voortdurend zoekt naar duidelijkheid en voorspelbaarheid. Als het daaraan ontbreekt, word je zo angstig dat je dwingend en boos wordt. En als je boos wordt verlies je alle grip op jezelf en kan niemand je meer bereiken. Dan word je een gevaar voor jezelf en voor je omgeving. Dat is absoluut niet wat je wilt en je bent er zelf ook bang voor, maar je kunt niet anders. Het is jouw manier van overleven.

Stel je voor dat je eigen moeder, die er altijd voor je is en jou het best begrijpt van iedereen, niet meer voor je kan zorgen. Stel je voor dat je haar in zag storten. Dat ze het niet meer op kon brengen om jou voortdurend door het leven te leiden, je dagen voorspelbaar te maken, je boze buien op te vangen, je emoties te reguleren. 

Stel je voor dat je merkte dat zelfs zíj de grip op jou kwijtraakte.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei