Volledig scherm
Het i-centrum in Veenendaal-Oost, onder andere ook 'hoofdkwartier' van warmteleverancier DEVO. © Tamara Reijers

Moet heel Veenendaal-Oost aan de warmte van DEVO?

VEENENDAAL - Moeten vijf nieuwe wijken in Veenendaal-Oost ook verplicht aangesloten worden op het warmtenet van energieleverancier DEVO? Ja, vindt het college van B en W. Ja, vindt ook de DEVO-directeur. De politiek buigt er zich dinsdag over.

DEVO is de enige energieleverancier in Veenendaal-Oost, een stadsdeel in aanbouw van zo'n drieduizend woningen. DEVO, voor de helft eigendom van de gemeente Veenendaal, levert duurzame energie via warmte-koudeopslag in de bodem. De vraag is nu of de volgende vijf nieuw te bouwen wijken in Veenendaal-Oost ook aangesloten moeten worden op dat warmtenetwerk.

Tekorten

Volledig scherm
De maquette van de Veenendaalse nieuwbouwwijk. © Herman Stšver

Die vraag wordt gesteld omdat twee jaar geleden de gemeente nog moest bijspringen na miljoenenverliezen bij DEVO. Het bedrijf had eind 2015 een schuld van 13,3 miljoen euro en kampte jaren met tekorten omdat er door de economische crisis veel minder woningen waren gebouwd dan gepland. Veenendaal staat samen met een zakelijke partner sinds 2016 garant voor 12,2 miljoen euro.

Het gaat financieel weer beter met DEVO. Momenteel zijn er zo'n 1500 woningen aangesloten op de leverancier. ,,Dat is voldoende om winstgevend te zijn", aldus directeur René Prop. ,,Maar met die extra wijken erbij en nog eens 358 woningen kunnen we sneller onze schulden aflossen." Het gaat om woningen die in 2019 en 2020 gebouwd gaan worden.

Gevoelig dossier

Omdat het zo'n gevoelig dossier is, wil B en W dinsdag de gemeenteraad polsen. Exacte cijfers over DEVO zijn en blijven geheim, op last van het college en de raad. B en W willen het liefst de vijf nieuwe wijken bij DEVO onderbrengen. Als ontwikkelaars namelijk zelf de energieleverancier mogen bepalen, is de vrees dat dat vertragingen oplevert en daardoor misgelopen inkomsten.

Imagoschade

Een andere vrees is nog meer imagoschade. 'Indien toekomstige uitbreidingen van het warmtenet niet meer door de gemeente worden gesteund, zal dat een maatschappelijke reactie onder de klanten van DEVO kunnen veroorzaken. Dat kan bij hen de vraag oproepen wat er met het energiebedrijf aan de hand is', aldus een memo aan de raad. Directeur Prop: ,,Met die 358 woningen erbij wordt DEVO nog robuuster. In 2021 loopt de borg van de gemeente af. Dan zullen we nog niet uit de schulden zijn. Mocht de gemeente dan het bedrijf in de markt willen zetten, dan kan dat beter met een robuuster DEVO met minder schulden."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei