Volledig scherm
Het leegstaande postkantoor in Wageningen, dat nu toch geen poppodium lijkt te worden. © Google Streetview

Mogelijk alsnog geld voor recreatiewater bij Wageningen

WAGENINGEN - Het lijkt erop dat de noodkreet van de zeven Wageningse watersportverenigingen om veiliger recreatiewater te krijgen in de Wageningse uiterwaarden succes heeft. Op de valreep lijkt de beoogde nieuwe coalitie geld vrij te maken.

De coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en CU lijkt er wel uit te komen in Wageningen. Alle ambitieuze plannen voor een links en progressief beleid in de komende vier jaar zijn globaal doorberekend. Het blijkt dat er jaarlijks tot 2022 ruimte is voor 2,5 miljoen euro voor nieuw beleid. Maandagavond werd er nog flink gestreept in de plannen, maar dat leidde niet tot grote problemen binnen de beoogde coalitie. Voorlopig is 2,1 miljoen euro op papier bestemd voor nieuw beleid.

Grebbedijk

Quote

Heel fijn dat Wagenin­gers meedenken, maar dat wil niet zeggen dat alles kan

Erik-Jan Bijleveld, GroenLinks

Op de valreep werd er nog een kostbaar project aan de tien eerder benoemde 'doorbraakdossiers'toegevoegd. Met name CU, D66 en PvdA willen dat er geld vrijgemaakt wordt om mee te investeren in projecten die aangepakt kunnen worden als de Grebbedijk de komende jaren wordt versterkt. Dat zou dus kunnen zijn voor veilig oefenwater in een verbrede en verlengde nevengeul voor roeiers, zeilers, kanoërs, zwemmers en in de winter schaatsers. GroenLinks worstelde daar nog het meeste mee, zei Erik-Jan Bijleveld: ,,We moeten wel aan verwachtingsmanagement doen. Heel fijn dat Wageningers meedenken, maar dat wil niet zeggen dat alles kan.'' De partij maakt zich zorgen over de natuureffecten van het sporten in de uiterwaard. D66-leider Dennis Gudden wil een substantieel bedrag reserveren: ,,Met 100.000 euro per jaar zijn we er niet.''

Poppodium

Er werd niet gemorreld aan investeringen voor betere fietsroutes en het streven om Wageningen in 2030 klimaatneutraal te laten zijn. Wel werd, tot verdriet van de PvdA, het budget voor een cultuur- of poppodium voorlopig teruggeschroefd van 285.000 naar 125.000 euro. Jan Willem Kamerman (PvdA): ,,We moeten zorgen dat het poppodium geen poppodiumpje wordt.'' Buiten de PvdA lijkt iedereen al afscheid genomen te hebben van het idee dat zo'n poppodium in het oude postkantoor aan het Plantsoen zou moeten komen.

De partijen vergaderen woensdag 25 april verder en hopen dan donderdagavond overeenstemming te bereiken over een nieuw coalitieakkoord. Mogelijk treedt het nieuwe college op 14 mei aan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei