Volledig scherm
Een omgewaaide boom tussen Bennekom en Wageningen. © DG

Mogelijk duizenden bomen omgewaaid in Edese bossen

EDE - De zware storm van donderdag heeft voor flink wat schade gezorgd in de Vallei. In de uitgestrekte bosgebieden van de gemeente Ede zijn honderden, mogelijk zelfs duizenden bomen omgewaaid. 

Dat zegt een woordvoerder van de gemeente: ,,De schade is nog lang niet compleet geïnventariseerd, dus de financiële schade is ook nog moeilijk in te schatten."

250.000 euro

In de bebouwde delen van het Edese grondgebied is al wat meer te zeggen over de schade die de storm heeft aangericht. ,,In totaal ligt het bedrag tussen de 150.000 en 250.000 euro, maar dit is natuurlijk een schatting." De storm velde ongeveer 230 bomen. Zij vormen met zo'n 70.000 euro de grootste schadepost. De schade aan trottoirs, vaak veroorzaakt door omgevallen bomen is naar schatting circa 50.000 euro. De brandweer rukte ongeveer tweehonderd keer uit.

In Wageningen gingen in elk geval 30 en wellicht circa honderd bomen tegen de vlakte. Een berk aan de Roghorst was al de derde in een rijtje die sneuvelde. Volgens buurtbewoners zijn de bomen ziek. Dat hebben ze de gemeente ook gemeld. ,,Het wordt nu toch wel tijd dat hier iets met die bomen gebeurt", reageert een van hen. Dat is niet het geval. ,,De omstandigheden waren donderdag zo extreem dat dat geen aanleiding is om nu maatregelen te nemen en bomen te kappen", aldus een gemeentewoordvoerder. Datzelfde commentaar geldt ook voor de Veensteeg, waar vier grote populieren omgingen. Die staan op de nominatie om te worden omgehakt, maar dat wordt nu niet ineens vervroegd.

Twee auto's

In Veenendaal is het nog te vroeg om de schade van de storm vast te stellen, aldus de gemeentewoordvoerder. ,,We zijn nog druk aan het inventariseren, waar bomen om zijn gevallen, of straten beschadigd zijn. Voor zover we dat nu in beeld hebben, zijn er twee auto;'s beschadigd geraakt. We hebben gelukkig geen meldingen van mensen die gewond zijn geraakt."

In Rhenen was het relatief rustig. Er zijn wat bomen en een bushalte (aan de Utrechtsestraatweg) gesneuveld. ,,Maar verder lijkt het erop dat er geen noemenswaardige dingen zijn gebeurd", aldus de woordvoerder van Rhenen. 

Fietspaden

In Nationaal Park De Hoge Veluwe waaiden enkele tientallen bomen over de wegen en fiets- en wandelpaden. Gisteren waren die paden echter al vrijgemaakt. Het park hanteert een systeem van monitoring, waarbij alle bomen langs de wegen en paden jaarlijks worden bekeken op hun gezondheid. ,,Maar tegen het geweld van windkracht 10 zijn veel bomen toch niet opgewassen", zegt Norman Scheffelaar van het park. ,,De bomen zijn gewoon geknakt of met wortels en al omgeblazen. Daar is niks aan te doen. Ik heb eigenlijk geen rotte bomen gezien."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei