Volledig scherm
PREMIUM
Op de eerste hulp in Tiel. © Raphael Drent

Mogen we alsjeblieft de verzorgingshuizen terug?

BLOGTussen de 11 en 35 procent van de thuiswonende ouderen is ondervoed. Dat komt meestal door een combinatie van factoren. Gebrek aan eetlust bijvoorbeeld, verlies van smaak- en reukvermogen, vergeten om te eten, of tandheelkundige problemen.

Volledig scherm
© Raphael Drent

Ik weet dit, omdat ik aio Marije van Doorn van Wageningen Universiteit interviewde over haar onderzoek naar het op afstand monitoren van ouderen in de strijd tegen ondervoeding. Want van dichtbij doen we dat bij de meeste ouderen niet meer. Ik schrok van dit aantal. Ergens tussen de één op de tien en één op de drie ouderen die nog thuiswonen, krijgt dus niet genoeg voedingsstoffen binnen. Gewoon hier in Nederland.

Afgelopen week was ik voor een verhaal op de net in gebruik genomen grondig verbouwde spoedeisendehulpafdeling van ziekenhuis Rivierenland in Tiel. Daar hoorde ik dat het aantal 70'plussers dat op de afdeling terechtkomt zo enorm is gestegen. Spoedeisendehulparts Maarten Aerts (what's in a name) vertelde me dat die ouderen ook veel zieker zijn dan vroeger.

Doordat ze niet meer in een verzorgingshuis wonen, maar thuis. Waar anders dan in het verzorgingshuis van vroeger geen medisch oogje in het zeil wordt gehouden. En thuiswonende ouderen zijn goed in het verbloemen van kwalen, weet hij vanuit zijn ervaring.

Ik schrok van de aantallen. En tussen de één op de tien en één op de drie ouderen die met een combinatie van narigheid op de spoedeisendehulpafdeling van het ziekenhuis belanden, is dus ook nog eens ondervoed. Het kan niet anders of dit kost mensenlevens. Mogen we alsjeblieft de verzorgingshuizen terug?

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei