Volledig scherm
Zomerse drukte in Bosbad Lunteren. © Herman Stöver

Mooi voorseizoen redt buitenbaden

EDE - De buitenbaden in de regio zien de bezoekersaantallen, ondanks het slechte weer in juli en begin augustus, niet teruglopen ten opzichte van vorig jaar.

Het openluchtzwembad Bosbad Lunteren sluit het seizoen met ongeveer hetzelfde aantal zwemmers als vorig jaar. ,,We hebben dit jaar rond de 25.000 bezoekers mogen ontvangen”, zegt waarnemend bedrijfsleider Dirk van der Starre. Voldoende voor een gezonde exploitatie. 

Juni prima

In juni draaide het bad een prima maand. Er kwamen zo’n 4.000 badgasten meer dan een jaar eerder. ,,Het liep als een speer”, zegt Van der Starre. Daarna liet de zon het afweten en kelderde de bezoekersaantallen. Juli was dit jaar uitzonderlijk nat. In het weerstation De Bilt viel in juli meer dan 130 millimeter. Normaal valt er slechts 81 millimeter, meldt Weeronline.nl.  Ook augustus verliep goed voor het Bosbad. Dankzij deze laatste mooie dagen denkt Van der Starre op een gemiddeld jaarlijks bezoekersaantal uit te komen.

Komende vrijdag sluit het Bosbad. ,,We denken niet dat het nog langer mooi weer blijft”, zegt Van der Starre. Daarnaast kampt het bad met zieken en moeten de studenten die in het seizoen meehelpen weer naar school.

Zwemziek

Ook zwembad De Vrije Slag in Bennekom heeft een redelijk seizoen achter de rug. ,,We zitten nu rond de 65.000 bezoekers”, zegt bestuurslid Gerrit Beek. Beek hoopte rond de 70.000 bezoekers uit te komen, maar is toch blij met het aantal dat nu op de teller staat. ,,En wie weet wat de laatste dagen nog brengt.” Maandag verwachtte Beek veel zwemmers, maar namen er maar rond de vijfhonderd een duik. ,,Ik denk dat de mensen een beetje zwemziek zijn. Veel komen net terug van vakantie en de scholen zijn weer begonnen.” Ook bij De Vrije Slag was het voorseizoen beter dan het hoogseizoen. ,,Juli was qua weer slecht en in augustus is er een hoop te doen in de regio; de heideweek, het kinderdorp. Dat merken wij in de aantallen.”

Omdat het zwembad altijd met een krap budget werkt, worden er ook andere maatregelen genomen. In het zwembad werden onlangs 24 zonnecollectoren geplaatst. ,,Normaal brullen er vier ketels volop om het water te verwarmen. Nu de zon schijnt, zien we dat het al enorm scheelt in gasverbruik. Ik ben er heel blij mee. Dat scheelt volgend jaar aanzienlijk in de kosten”, zegt Beek.

Baantjes trekken bij openluchtzwembad De Vrije Slag kan nog tot en met zondag.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei