Mossen in vijftig tinten groen en korstmossen in vijftig tinten grijs
natuur van nabijNu er bijna geen bloem meer is te vinden, is het een mooie tijd om mossen en korstmossen te zoeken. Zo lang het vochtig is en niet vriest groeien ze lekker door in de winter, en geven plaatselijk de natuur extra kleur.
De mossen in vijftig tinten groen en de korstmossen in vijftig tinten grijs. Een opmerkelijke vondst deed ik in de omgeving van de Bennekomse Meent. In de rand van een afgeplagd veld vond ik heel wat plakkaten van het zogeheten soredieus leermos.
Leermossen vind je meer in de duinen dan in het binnenland. In onze omgeving kun je toch af en toe leermos vinden op vochtige open zandgrond, dus plekken waar in geel zand is gewerkt, zoals in sommige natuurontwikkelingsgebieden.
Roodbruine lipjes
Waar de meeste korstmossoorten kleine en wriemelig zijn, vormen leermossen wel een centimeter brede lobben. Die lobben liggen op de grond en zijn droog muisgrijs, maar als ze nat zijn donker en bruingroen. Het leermos was hier mooi ontwikkeld en dan kun je op omhoogstekende lobben de vruchtlichaampjes vinden, een soort roodbruine lipjes.
Die vruchtlichaampjes zijn maar het halve werk voor een korstmos, want een korstmos bestaat uit een symbiose van een alg en een schimmel. De vruchtlichaampjes vormen sporen van de schimmel. Willen de sporen weer tot een korstmos uitgroeien, dan moeten ze opnieuw een alg tegenkomen.
Alle afleveringen van de natuurrubriek zijn terug te vinden in het dossier Natuur van Nabij.
Die kans is niet zo groot, daarom worden ook broedkorreltjes of sorediën gevormd. Dit zijn korrels van wat algencellen omwikkeld met schimmeldraadjes die gemakkelijk kunnen losraken en wegwaaien.
Het bijzondere van leermos is dat hierin niet een groenalg zit zoals de meeste korstmossen, maar een blauwalg. Nog gekker, een blauwalg is naar moderne inzichten geen alg maar een bacterie. En schimmels worden trouwens ook niet meer ingedeeld bij het plantenrijk.
We kijken hier niet naar een plant, maar naar de gecombineerde rijken van schimmels en bacteriën. Daar valt nog veel moois te ontdekken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Boa’s hebben handen vrij: Wageningen gaat foutparkeren ook buiten kantooruren beboeten
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Tuinieren met reeën en Stadsakker als nieuwe buren: 'Je bent letterlijk aan het aarden, tuinieren is heerlijk’
Vereniging Moestuin en Wijkbos Het Buitenhof is dolblij met haar nieuwe locatie aan de Dragonder. De moestuiniers hielden er zaterdag een open dag. -
8
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Automobilist rijdt door na ongeval in Ede
Een fietser en een automobilist zijn zaterdag rond 17:25 uur op elkaar gebotst in Ede. Het ongeluk gebeurde bij de rotonde aan de Klaphekweg.
-
PREMIUM
Basisdebutant Emre Kocak wil via Jonathan naar Manchester United of City: ‘Dat zijn mijn droomclubs’
-
-
-
Cleopatra en Superman samen in polonaise op Wageningse Berg
Wie liepen er in de polonaise? Superman en Catwoman, maar ook Cleopatra, de laatste farao van het oude Egypte. Bijna 800 verklede gasten maakten zaterdagavond samen de Qmusic XL Party met thema Superhelden tot een kleurrijke dolle boel in Fletcher Hotel De Wageningsche Berg. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer