Volledig scherm
PREMIUM
Vliervlinder (links) en kleine zomervlinder vinden even rust op het laken. © Henk Kloen

Nachtvlinderpracht in de Vlinderdas

Natuur van nabijDe dagvlinders vormen slechts een topje van de ijsberg van het vlinderparadijs. Er zijn nog veel meer soorten vlinders die vrijwel uitsluitend ’s nachts actief zijn. In de duisternis kun je ze lokken met licht. 

Dat deden we twee weken geleden met een KNNV- excursie in het natuurgebied Vlinderdas bij de Edese hei. En dan met een paar felle lampen en een paar lakens verticaal opgehangen. Het duurt wel minstens tot een uur na zonsondergang voordat de eerste vlinders hier verschijnen. Eerst veel bruingrijze motjes.

Maar als je dan namen hoort als groene dwergspanner, zwartstipspanner en peper-en-zoutvlinder, ga je toch een verbazingwekkende variatie ontdekken in de patronen van stippen en bandjes. Er verschijnen ook vlinders met meer kleur, zoals de kleine zomervlinder in mintgroen, of de vliervlinder in zachtgeel. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei