Volledig scherm
Eén van de zes concept-ideeën. Deze heeft een watersportlocatie langs de Pabstsendam, vanaf de zwaaikom van de Rijnhaven bijna tot aan de Rijn bij Wolfswaard. © Waterschap Vallei en Veluwe

Natuur, huizen en watersporters: alles kan nog op de nieuwe Grebbedijk

WAGENINGEN/ RHENEN - Meer ruimte voor natuurontwikkeling en auto's van de dijk. Maar ook ruimte voor watersporters en misschien wel wonen op de dijk. Het  kan allemaal nog rondom de Grebbedijk. Maar of het allemaal past binnen de uiteindelijk gekozen oplossing moet nog blijken.

Alle betrokken overheden, instanties en bewoners (zoals de zogeheten dijkdenkers) hebben soms baanbrekende ideeën gelanceerd voor de 5,4 kilometer lange dijk die de gehele Gelders/Utrechtse Vallei beschermt tegen hoogwater uit de Rijn. 

Veel van die ideeën hebben een plaatsje gekregen in de zes concept-oplossingen die het waterschap Vallei en Veluwe woensdagavond voorlegde aan een goed gevulde foyer in de Wageningse Junushoff. De tijd van nieuwe ideeën aanleveren is in maart voorbij.

Veiligheid

Eén ding staat vast: de Grebbedijk biedt nu veiligheid en zal in 2024 nog meer veiligheid bieden. Juist omdat die dijk een paar honderdduizend mensen en tientallen miljarden euro's aan infrastructuur beschermt, zal de dijk al in 2024 voldoen aan veiligheidsnormen die eigenlijk pas in 2050 nodig zijn. 

Quote

Die balans, dat iedereen er mee kan leven, is de gedroomde uitkomst

Vanaf 2022 gaat de spade in de dijk en de omgeving. Eigenlijk is bijna alles nog mogelijk, zo bleek woensdagavond. Van een dijk die op het oog nauwelijks verandert, maar wel veel sterker wordt door technische hoogstandjes als damwanden, tot een misschien wel veel bredere dijk die omringd wordt door nieuwe natuur en een autoloze dijk. Of een richting stad verplaatste jachthaven met een natuurlijke oefenlocatie voor watersporters.

Financieel

Eind dit jaar is globaal duidelijk welke plannen haalbaar zijn, zowel technisch als financieel. En dan wordt het tot 2020 kiezen, of mogelijk een balans vinden, tussen economie, recreatie en natuur. Waterschapsmanager Ronald Löhr: ,,Die balans, dat iedereen er mee kan leven, is de gedroomde uitkomst. Daar zetten we vanaf het begin op in. Maar de veiligheid is en blijft de kern van alles wat we hier doen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei