Volledig scherm
© Natuurmonumenten

Natuurgraf op begraafplaats gewild in Ede

EDE - De nieuwe natuurgraven op de gemeentelijke begraafplaats aan de Asakkerweg in Ede blijken zeer gewild.  Van de 300 graven zijn er inmiddels al 52 uitgeven of gereserveerd. Vooral de 125 natuurgraven waarbij een eeuwigdurend grafrecht wordt gekocht, zijn populair. 43 van deze graven zijn al verkocht.

Voor een deel zijn dat kopers die het graf naar verwachting pas over vele jaren zullen gaan gebruiken. Zij kiezen er voor nu al een plek veilig te stellen. ,,We zien dat dat steeds meer gebeurt, dat mensen bij leven al bezig zijn met de plek waar ze begraven willen worden’’, zegt een woordvoerder van de gemeente Ede. 

Natuur

Op de natuurbegraafplaats komen geen grafstenen of andere blijvende gedenktekens. De natuur wordt zo weinig mogelijk aangetast. Alles op het graf moet in ieder geval op termijn afbreekbaar zijn. De meeste natuurgraven (175) kunnen worden gekocht voor een periode van vijftig jaar. Dit is 'natuurlijk begraven', waarbij er twee tot drie overleden per graf kunnen worden begraven.  Deze graven zijn ook goedkoper dan de graven met eeuwigdurend grafrecht. Na vijftig jaar zullen nabestaanden worden gevraagd of ze de termijn willen verlengen met telkens tien jaar. Zo niet, dan worden de graven opnieuw aangeboden. In de graven kunnen zowel kisten (die ook afbreekbaar moeten zijn) als asurnen kunnen worden neergelegd. 

Tot voor kort was natuurbegraafplaats Heidepol bij Schaarsbergen de enige natuurbegraafplaats in de regio. In de toekomst moet ook op de Wageningse begraafplaats Leeuwerenk plek komen voor natuurbegraven, zo werd deze zomer bekend. 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei