Volledig scherm
De woningen aan de Veerstraat. © DG

Nieuw bodemonderzoek vervuilde tuinen Veerstraat

WAGENINGEN - De gemeente Wageningen en de Woningstichting gaan opnieuw grondboringen doen in de vervuilde tuinen aan de Veerstraat. Zo hopen zij de zorgen van bewoners over de gezondheidsrisico’s weg te nemen. Dit staat in een brief van Woningstichting en gemeente aan de bewoners van de Veerstraat 110 tot en met 118 en 130 tot en met 140A.

Bij verkoop van een van de woningen ontdekten de huurders recent dat de grond waarop zij wonen al tientallen jaren ernstig vervuild is met onder meer lood, zink en het kankerverwekkende PAK.

Niet uit eigen tuin eten

In mei 1996 werd een eerste geval van vervuilde grond ontdekt. De provincie gaf in 2000 te kennen dat de verontreiniging ernstig was maar niet urgent. Op grond van de normale blootstellingsrisico's (wonen met tuin) zou er volgens de onderzoekers geen sprake zijn gevaar als er niet meer dan 10 procent van het fruit en de groente uit eigen tuin gegeten werd. 'Mocht het gebruik veranderen in wonen met moestuin of 'professionele kinderspeelplaats' kunnen de risico's veranderen'. De huidige bewoners waren niet op de hoogte van zowel de vervuiling als deze aantekening.

Bewoners vrezen dat door intensief gebruik van hun tuinen – er zijn diverse bewoners met fruitbomen en groente – er wel degelijk gevaar is voor hun gezondheid en dat van hun kinderen. Zij vroegen gemeente en Woningstichting om opheldering.

Saneren

Deze laten nu weten ‘dat als een verontreiniging geen gezondheidsrisico’s veroorzaakt er gesaneerd wordt op het moment dat het gebruik van de percelen verandert, of als er sprake is van nieuwbouw of renovatie’.

In een bijgevoegde brief van de GGD staat te lezen dat een bodemverontreiniging ‘meestal geen risico’s voor de gezondheid betekent’. Maar ook dat we ‘inmiddels uit onderzoek weten dat er ook bij een kleine hoeveelheid lood in tuinen al gezondheidseffect kan zijn op jonge kinderen’. Als jonge kinderen lood binnen krijgen heeft dat gevolgen voor hun hersenen. Hierdoor krijgen ze een iets lager IQ. De GGD adviseert de bewoners kinderen hun handen te laten wassen na het buiten spelen. De bodem waarop de kinderen spelen te bedekken met gras of planten en het groente en fruit goed te wassen. De GGD geeft daarnaast aan dat ‘ uit onderzoeken blijkt dat er geen gezondheidsrisico is bij eten uit eigen tuin. Ook niet als u veel groente en fruit eet. Met de nieuwe onderzoeken bekijken we dit nog een keer.’

Zelf aangeven

Bewoners kunnen eind oktober zelf aangeven op welke plek zij een grondboring willen laten doen. Half december verwacht de gemeente de resultaten.

Mechteld Lureman, bewoonster van Veerstraat nummer 136, is verontwaardigd over het voorstel. ,,Er zijn al metingen verricht, dit is verspilling van tijd en geld.’” De bewoonster vindt de informatie die ze krijgt mager. ,,Ik weet nu nog niet waar ik aan toe ben. Wat betekent de loodwaarde van 1.4 in mijn tuin, waar 1 maximaal is toegestaan?” Vreemd vindt ze dat zij als bewoner zelf een plek moet aanwijzen voor de boringen. ,,Alsof ik daar verstand van heb. Als het onderzoek voor hun goed uitpakt kunnen ze altijd zeggen ‘je hebt zelf de plek aan mogen wijzen’.”

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei