Volledig scherm
De nieuwe waarschuwingsborden bij de twee zebrapaden in de Rooseveltweg. Het tweede blauwe bord gaat knipperen als iemand op de knop bij het zebrapad heeft gedrukt. © DG

Nieuwe beveiliging Wageningse zebrapaden

WAGENINGEN - Wageningen heeft een nieuwe manier bedacht om de veiligheid van overstekende voetgangers op twee zebrapaden te verbeteren. In plaats van verkeerslichten zijn er borden geplaatst die waarschuwen als er iemand oversteekt. 

De oversteekplaatsen liggen beide in de Rooseveltweg, ter hoogte van de Ireneschool en het bruggetje naar de (scholen in de) Tarthorst.

Lampjes

Onlangs heeft de gemeente de verkeerslichten weggehaald en kwamen de nieuwe borden terug. De knop om het verkeerslicht voor de voetganger op groen te zetten en die voor het kruisende verkeer op rood, is blijven staan. Iemand die wil oversteken drukt ook nu weer op de knop, maar nu gaan er lampjes knipperen rond een bord dat aangeeft dat je een zebrapad nadert. De nieuwe borden worden eind deze week aangezet. ,,Dan hebben de kinderen bij het begin van het nieuwe schooljaar er meteen profijt van’’, verklaart wethouder Han ter Maat. 

Voorrang

Volgens Ter Maat waren er goede redenen om de twee zebrapaden aan te pakken. ,,De stoplichten vaak buiten werking (en knipperden dus alleen maar). Hierdoor was de veiligheid van de overstekende kinderen (en andere voetgangers) onvoldoende gewaarborgd. Ook golden de verkeerslichten alleen voor de rijbaan en niet voor de fietspaden die er aan beide kanten naast liggen; daarop zijn nu ook bij beide zebrastrepen aangebracht.’’ De nieuwe knipperborden trekken volgens de wethouder extra aandacht van het verkeer. ,,Iedereen wordt na een druk op de knop gewaarschuwd dat er overstekers zijn die voorrang hebben.’’

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei