Volledig scherm
Wie gaat er straks regeren in het Rhenense gemeentehuis? © Herman Stöver

Nieuwe coalitie in de maak in Rhenen

updateRHENEN - Een coalitie van SGP, ChristenUnie, Progressieve Combinatie Rhenen (PCR) en D66. Dat is in Rhenen de meest voor de hand liggende coalitie, volgens informateur Pieter Verhoeve. Die gaat nu als formateur verder om die vier partijen tot een coalitie te smeden.

De PCR en ChristenUnie zaten de afgelopen vier jaar ook al in het college van B en W, samen met de VVD en Rhenens Belang. Die laatste twee partijen keren dan niet terug in een nieuwe coalitie. Vooral voor de VVD zijn de druiven zuur. De partij was een van de grote winnaars bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen en ging van twee naar drie zetels. Maar die partij werd niet veel genoemd door veel partijen als een gewenste partner in de coalitie. ,Iedereen telt mee behalve de 1600 van de VVD", aldus Schenk, verwijzend naar de stemmen op zijn partij. ,,Nu heb je de uitslag en de grootste winnaar staat aan de kant."

De nieuwe coalitie van SGP, PCR, CU en D66 is goed voor 10 van de beschikbare 17 zetels, een ruime meerderheid. Jan Willem Langenbach van D66 dat van één naar twee zetels ging, noemde het een breed gedragen coalitie met balans tussen progressief en conservatief en tussen christelijk en seculier. 

Wethouderskandidaten

Rhenens Belang, op twee zetels gebleven, is de andere coalitiepartij die niet meer terug lijkt te keren. Ana Hulsebosch van die partij bekritiseerde vooral dat er in haar optiek niet over inhoud is gesproken maar vooral over wethouderskandidaten. ,,Wij hebben niet meegedaan aan het noemen van poppetjes." Nico Drost van de CU: ,,Wij wilden vanaf het begin al praten over wethouderskandidaten, want dat is van groot belang voor een gemeente van de grootte van Rhenen."

Wie die wethouders worden? Het ligt voor de hand dat Simone Veldboer (PCR) en Jolanda de Heer (CU) weer kandidaat zijn. Langenbach van D66 hoopt voor zaterdag de naam van zijn kandidaat naar buiten te kunnen brengen, Het gaat om iemand van buiten Rhenen. Gert van Laar van de SGP wil eerst de leden op 11 april raadplegen voordat er een naam naar buiten komt.

Formateur

Informateur Verhoeve, in het dagelijks leven burgemeester van Oudewater, gaat nu verder als formateur. Hij krijgt er een secondant bij in de persoon van Rudi Boekhoven, voormalig burgemeester van onder andere Zeist. Dat heeft te maken met de drukke werkzaamheden van Verhoeve in zijn eigen gemeente. ,,Daar zijn de politieke partijen ook druk bezig een nieuwe coalitie te vormen."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei