Volledig scherm
© Persbureau Heitink

OM: Barneveldse villa inrijden met bestelbus is poging tot doodslag

De 42-jarige inwoner van Kootwijkerbroek, die op 8 november 2018 met een bestelbus een villa in Barneveld inreed, wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van poging tot doodslag. De rechter wil dat hij opnieuw wordt onderzocht op drugsgebruik.

Dat werd woensdag duidelijk tijdens de zitting in de rechtbank van Arnhem. De politie concludeerde kort na het incident nog dat de man niet opzettelijk de voorgevel van de woning op De Cotelaer aan puin had gereden en had hem daarom vrijgelaten in afwachting van de rechtszaak. Maar volgens het OM is er nu toch alle reden om aan te nemen dat het gaat om poging tot doodslag. 

Ravage

De man reed op de desbetreffende avond de woning binnen en belandde volgens het OM met de bestelbus in de tuin. Daarna reed hij opnieuw de woning in. Op het moment van de crash waren er mensen binnen. Omstanders haalden de man uit de wagen. Hij werd daarna gearresteerd door de politie. De crash leidde tot een ontzettende ravage in het huis dat net onder voorbehoud was verkocht. 

Het OM verdenkt de Kootwijkerbroeker van poging tot doodslag, poging tot vernieling van een woning en tuin en van het verzetten tegen een arrestatie. Ashley van der Poel, advocaat van de verdachte, wil tegenover deze krant niet ingaan op de tenlastelegging. ,,Het is nog te vroeg. De inhoudelijke behandeling van de zaak moet nog plaatsvinden.”

Bloedonderzoek 

De rechter wil dat de verdachte opnieuw moet worden onderzocht op drugsgebruik tijdens de avond van de crash. Er werd eerder een bloedonderzoek uitgevoerd, maar daarover is onduidelijkheid ontstaan door een fout van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Daarom moet de verdachte opnieuw worden onderzocht op verschillende vormen van drugsgebruik, aldus een woordvoerder van de Arnhemse rechtbank. De verdachte heeft een drugsverleden. De rechtszaak wordt hervat op 29 januari 2020, na het onderzoek. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei