Volledig scherm
Mala Roks uit Elst staat met haar gerecht ook in het 'Kleurrijk Kookboek Rhenen'. © William Hoogteyling

'Om het pittig te maken, deed ik sambal bij de andijvie'

Een boek met en door 47 Rhenense amateurkoks, afkomstig uit in totaal 21 landen. Het Kleurrijk Kookboek geeft een mooi inkijkje in wat er in Rhenen zoal wordt gekookt. De koks zetten in het boek hun lievelingsgerecht op tafel. Ze willen het eten graag delen en mensen laten genieten van de bijzondere smaken.

Mala Roks is een van de 47 koks die met een gerecht in het kookboek staan. Ze is geboren in Sri Lanka, maar woont al 23 jaar in Elst. „Toen ik hoorde dat er een kookboek door amateurkoks zou komen, wilde ik er ook per se instaan. En dat is gelukt. Ik ben erg blij met het resultaat.”

Lea Kessels zag het idee in een andere plaats en dacht: ,,Dat kunnen wij in Rhenen ook. De koks zijn mensen die in de gemeente Rhenen wonen, werken en leven. Je komt ze in de supermarkt of bij de bakker tegen. Mensen die je misschien niet kent. Met dit boek hoop ik op verbinding. Koken en eten verbindt. Dat hoop ik te bereiken.”

Strepen

Quote

Toen het boek af was, vonden sommige mensen het jammer dat ze er niet in stonden

Lea Kessels

Het idee had ze al twee jaar. Vorig jaar maakte ze een paar proefpagina's en in maart benaderde ze de eerste koks. „Dat was hard werken en zoeken, maar toen het idee van een kookboek steeds bekender werd, kwamen mensen spontaan naar me toe. Het werden er uiteindelijk 47. Toen het boek af was, vonden sommige mensen het jammer dat ze er niet in stonden. Ze hadden nog graag meegedaan, maar waren te laat of wisten het niet.”

Het concept is eenvoudig. De koks mogen op twee pagina's iets over zichzelf vertellen en daarna over het recept, de ingrediënten en de bereiding. Kessels: „De meeste mensen wilden te veel recepten voor het boek maken. Daar moesten we strepen. Ik moest er ook op toezien dat niet dezelfde recepten werden bereid. Op één bijgerecht na is dat gelukt.”

Zo flauw

Roks wil eigenlijk alle gerechten wel proberen, maar komt uit bij een Syrisch recept. „Dat lijkt me heerlijk. Ik wil graag met mensen in contact komen. Het zou, zoals Lea zegt, een soort kookestafette moeten worden. Je nodigt twee mensen uit om te komen eten en die nodigen ook weer twee mensen uit. Dat zou heel mooi zijn. Ik woon al lang in Nederland, maar sommigen zijn hier nog maar net. Ik moest wennen, ook aan het eten. In het begin at ik andijvie met sambal. Het was zo flauw. Nu eet ik ook boerenkool en bloemkool. Nieuwe mensen willen contacten, andere mensen ontmoeten. Dit boek kan daar bij helpen.''

Het boek is verkrijgbaar op 14 plaatsen in de gemeente Rhenen en via internet te bestellen. Prijs: 10 euro.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei